RSS員工討論區(2)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
差唔多啦 MC 好多所謂既E/AE 都係ive 仔
七億算少啦, RSS 少過50 人啦
sad but true. 大部分mc人工福利真係衰到貼地。所以醒既都走嗮,留係度既乜料大家心照。
冇辦法,政府project 價低者得,判頭不嬲一分錢一分貨。 唔夠錢既情況下,MC 既AE /E 最後做埋foreman 係基本。
冇錯,有錢有生活就得 見過有RE 乜都半桶水,但都照拎差唔多10萬人工,同你撚下email, 鳩噏下PS 咁就一日。
屌 大蛇你咪同佢地講真話啦
私人job就算啦,得一兩條友睇嘢,office做嗰個分分鐘都唔知自己做緊乜
RSS 上司是否有 Appraisal ?

Appraisal 會5會影響日後搵工?
有Appraisal, unsatisfactory / poor grade 絕對有影響
加上行頭咁細, 打聽下已經知係咩料
個APPRAISAL 係上司自己寫? 洗5洗下屬簽?

人人都要做?
人人都要做, 你要簽, supervisor 要簽, 大你2 grade as countersigning officer, in total 3個人簽
咁我冇做過

即係我之前個份5係RSS?
見過有人全部F都照拎gratuity
2018年management handbook 更新完之後先嚴格埶行 , 不過都好睇個別contract 點執行, ACO 又無 CO 又無果D 盤都唔知係邊個做, 完全分唔到係肥上瘦下定係client cut cost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞