RSS員工討論區(2)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
識唔識同做唔做係兩回事,做地盤搞埋design咁consultant收人design fee黎托柒?
所以cut ARE 同RE 咪正常囉

有幫辦收貨
有QS搞contract

要咁多are Re 開會 傾minutes 托呀
如果
contractor 跟足圖做
Uu 同 perm 無撞
conforming design同existing uu 無撞
無interface party 叫你改野
無PR issue
唔洗去聽TMLG
Lands 可按contract access date 交地
Client 唔會無啦啦加幾樣叫你幫手做埋佢
咁的確無哂ARE RE 都無咩問題
地盤聽得最多 “去問ARE/RE啦”
咁重要, 到時政府地盤死晒搞唔掂你地咪開工會要求加薪30%請返你地囉
上面好多唔洗 civil engineer做都得
可以分比BSE/ QS /其他site staff 都 handle到
最後有RE簽名咪得
最後政府又咪推個責任比番 consultant
政府咪出封poor performance 比consultant 要佢自己搞掂佢
其他RSS 可以take up到d workload 咁pro grade就唔洗咁chur啦
其他盤唔知啦 最少我個盤 非pro grade既人 5點鐘準時唔見哂人
識唔識分工?
去睇下rss handbook duties 先啦
只係大家做壞手勢幫咗design team做野咋

你搵d資深同事問下
以前client, consultant 差唔多人工
齊齊開心6點收工
問下點解而家consultant 得grad e人工接近client價
但ae少一皮 c+0少接近一半
我係地盤都改唔少design 啦
唔自己快快手改好出圖比contractor 一陣contractor又claim你
以上大部分問題
都可以係design stage RtC/minutes/email見到話:到時site夾
玩爛完啲制度 死硬啦
Poor performance 封信印定一橦喺consultant reception 都得
留到最後都要搵人解決架 問題唔會自己消失
私人job 點解決 咪一様咁搞掂佢咁
人哋一個T3 加 cow 做曬成個RSS team既野
呢樣就取決於個client 對於每樣嘢要執到幾正
要維持宜家執行力度
無哂啲ARE RE 都幾肯好難做得番
最後audit 個陣 consultant 狂食NC
咁咪落低WS AI 收貨
auditor 唔會知你收貨收成點 剩係睇其他documents 再對番contract requirements 有冇跟足

簡單啲講
出一隻CE 可以由好簡單同好詳盡好只細都得
得啦人地好重要唔CUT得, 好在走左去外國做野, 雖然人工低左3成, 但係睇到ARE 都CUT 位就知無走錯
呢啲document 野咪上比 PM office 同circulate 比QS consultant/ site QS for comments
有啲咩works 係需要去到civil pro grade 專業而且一定要on site
而parties handle 唔到?
講到QS咁把炮 civil 咁廢
又唔見QS直接run project
好多時d野都係一環扣一環
改一樣野幾樣一齊都要改/review
點會用唔到civil expertise既知識
如果隻CE有時間claim time assessment又咪叫番Civil做

如果你覺得咩都可以上番design office 唔洗on site搞既
咁叫政府唔好推咩NEC partnering 要大家坐埋同一個office入面
開個metaverse virtual office咪算lor
正解
跟足duties 做最尾俾client 摔數摔期RSS自己食哂
小問題拿拿聲搞掂佢費事之後自己煩
正解
啲野咁易解決就唔洗咩delegate power啦
全部PM/the Engineer搞掂咪得最醒一定係上面條友 幫政府慳唔少錢
根本consultant 而家無咁多人手 連design都做唔切
比返paperwork佢地做
應該完contract先後補ce/vo

如果要做到快
即係要請班人專做
既然要請人 點解要改變幾廿年黎行之有效rss制度?

有RSS 人工claim政府 寫字樓有management fee
d design, contract management野全部site做
office d人只係開下會簽下名刷下存在感 同埋交下progress report 上下單
簡單黎講接近無本生利
落site grad e仲正 唔洗比鐘督仲可以叫佢地做埋跟開嘅design project

寫字樓做返晒 難道consultancy fee會突然變返正常價?
咪又係做兩做無鐘督搵下單冚
行左NEC 之後CE 仲有得拖咩
Contractor 入封信叫你三星期內要答
唔答當你accept quotation
依家唔夠人
兩害取其輕 -定救design office 先
依家tender 都就嚟搞唔掂
之後啲job 出唔到仲麻煩
而且RSS 上office 做 唔洗跟point
政府支出又可以降低
多番啲人手喺office
整體都有好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞