RSS員工討論區(2)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
RSS=無牙大貓
大判啲人玩咁多年都識玩啦

而且大判識請人,請高學歷有經驗又得

以前RSS就話學歷行頭,而家有好多有學歷既人寧願去大判

玩學歷,經驗都唔夠大判

大判以前做多過管理,而家乜都做,做埋rss嗰份,就知你点玩

啲老世有錢,就請乜人都得

你rss顧問,只剩最高嗰層叫專業,有牌經驗學歷,下面ARE, AIOW, 邊夠大判班AE,科文砌,人地真做,你齋睇, 學歷大家都差唔多一樣

以前有張cert就iow, 冇既就大判死做爛做
而家人人有degree, 大判出錢多咪去大判,而且大判由有學歷嘅人做就變咗唔係齋做, 同埋大判累積咁多經驗根本上已經同rss已經冇分別
一個坐咗幾十年監嘅監犯 都熟悉個監倉多過新入嚟既阿sir啦

如果拿開個身份, 邊個多經驗一目了然

最主要係E+政府進度第一

MC 話阻進度就大灑
以前都進度第一啦

而家啲大判已經唔係之前嗰啲, rss已經冇乜料到

你諗下如果地盤的工人 個個大學生畢業 然後學歷又好過管佢嘅 又做好多年 佢仲熟過曬上面啲人 你點管得到佢
純粹問一個問題
如果rss不存在

工程會唔會受影響?
定還是唔存在,地盤如常運作?
如常運作
只會係少左班友寫薯仔文
然後政府班仆街忙少少
師兄突破盲点
一陣十點要係site默哀好彩我唔駛出
CEDD話要影相做證
而家個行情根本係MC請人要求越來越高,好多MC請AE最低要求都系Degree. 但系Works既請人要求就越來越低。好多做廚房既讀完張cert就入行。人地就有學歷係地盤一手一腳堅砌,相反好多works影下相又一日。雖然好多MC N展日日都見到works系咁叫阿sir, 但系佢地內心入面係極度瞧不起呢幫阿sir的。
無撚錯
講真 10個WS 9個垃圾 我係其中一個
咁点解會變成咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞