香港國際機場如何才能攞番全球第一??

192 回覆
98 Like 2 Dislike

大陸啲wifi要用電話收驗證碼真係好戇鳩,完全冇諗過旅客嘅感受

為咗監控,支共點會顧你感受
真係好心up,香港人引以為傲十幾年幾國際機場,排名海下越況。。而家已經跌到去第五位

去過新加坡樟宜機場,真係唔怪得人地連續幾年全球第一,一落機行入入境大堂就舖哂靚地毡,仲要係踩上腳軟棉棉果隻,好有愛回家感覺

而且仲好大,基本上果機場夠你消磨一日時間
可能去得世界其他機場少 但香港機場已好正

夠大得黎多野行 野食多元化 中日西咩都有

人流控制得好好 又快手 (係桃園好似得一個閘出境 打哂蛇餅 檢查時間長 等到一檢查完要跑)

外觀設計靚 唔過時 夜晚見住佢發光真係幾靚 幾摩登

交通方便 多車搭

指示好清淅 字都唔使睇 問information centre 一間鋪頭係邊 佢諗都唔使諗就答到我

機場乾淨 冇臭味 有啲外國機場好逼 好多唔同人種 會好臭

夠光猛 冷氣夠爽 又有wifi 有冷熱水任斟 又有電視睇

e 道快到仆街 會覺得身為香港人 返到家鄉 有被優待既感覺
野食多元化 中日西咩都有

食以一入禁區嗰個 food court 嚟講,種類尚可,但日頭就人多,服務差,又貴,而啲嘢食因為急造,賣相 接近凌晨就選擇少,有嘅都好頹

人流控制得好好 又快手 (係桃園好似得一個閘出境 打哂蛇餅 檢查時間長 等到一檢查完要跑)

香港僅餘優勢之一

交通方便 多車搭

多謝大英祖國嘅優良設計同規劃

指示好清淅 字都唔使睇

算係咁,換走哂啲「細明體」指示牌簡直係近年 AA 少數德政
關西機場都好吸引
機場又會整個VIP Club 去比優惠比旅客 吸引佢地機場消費
Kix 又有KIX lounge 比坐凌晨到左機場但要等早機/頭班車返出去既人用

香港機場... 真係冇咩吸引
桃園機場都起碼整個 沖涼房 24小時休息室比旅客用
野食多元化 中日西咩都有

食以一入禁區嗰個 food court 嚟講,種類尚可,但日頭就人多,服務差,又貴,而啲嘢食因為急造,賣相 接近凌晨就選擇少,有嘅都好頹

香港僅餘優勢之一

交通方便 多車搭

多謝大英祖國嘅優良設計同規劃

指示好清淅 字都唔使睇

算係咁,換走哂啲「細明體」指示牌簡直係近年 AA 少數德政

香港機場近年係食哂屎咁 但唔代表變左地底泥
上面有唔少人攞某啲機場既某啲好既野無限放大 缺點隻字不提 再有理無理踩鳩香港
再同我講同好既比 討論點進步
呢啲叫討論點進步咩
另外 係旅客心目中既排名同整體排名唔同
作為香港人如果個排名靠前 再感到自豪有咩唔岩
定又要拉某國既乜乜機場既野食出黎比較 再踩低香港先叫合理
香港係要一個令你盡快離開嘅機場,所以排名低係正常
機場返工既人表示
香港機場冷氣好似放熱氣咁..
冇開過咁制..
有食煙區已經好好啦
第一 叫AA唔好再做on9野
第二 各公司加機加workload麻煩加人手(非OT式人手)

是咁的,小弟都係紫證人
就以因航為例,高層賭輸左搵基層埋單,村民頂唔順自然流失後,唔好妄想會有新村民出現,你可以選擇做埋佢嗰份又或者劈炮

飛機會一直加,每個禮拜有一兩日唔返屋企係正常,文職崗位叫你做18/24都勉強仲可以頂,要曬要焗既位18個鐘已經係極限,有時候見到啲師傅咁辛苦都想叫佢哋休息下,但係真係冇時間比佢地停

成日講香港有幾多旅客到訪,貨物運載幾多噸,點解唔講下人手加左幾多人?冇人又點可以第一
其實香港個行李系統都算係最top
其實同全世界一級城市比香港個個真係一流,係野食選擇有d少同wifi廢

同香港係世界美食之都第一一樣
香港機場美食全球第一
你同唔同意都改變唔到既事實

入左閘得個food court同幾間餐廳,行遠少少已經冇野食
好似南韓個仁川機場第一。
不過我無去過。
有無巴打去過講吓有咩好。

其實仁川對於轉機客黎講都幾舒服

1)transfer lounge
佢有一層係專俾轉機客休息
啲凳又有中間啲扶手阻住哂
而且同離境層分開左
(離境3樓 lounge係4樓)
尤其搭完凌晨機 訓都訓得好舒服
仲有只要你係轉機客
你就可以免費沖涼
有錢當然可以幫襯KAL lounge
(多數仁川轉機都係搭大韓航空)

2)free tour
佢有好多個free tour可以俾遊客參加
短至一個鐘 長至5個鐘
包免費shuttle同埋導遊
試過去南山塔明洞景福宮
當然好似趕鴨仔咁走馬看花
但係作為淺度遊其實唔錯(反正免費)

3)食野買野好方便
可能係香港機場太大
基本上你離開左food court嗰個位
其實已經買唔到野食野飲
但係仁川可以去到最尾個Gate
都會有野飲野食買
當然選擇會少啲
但係至少唔係荒島沙漠

4)娛樂節目多
小弟試過為左慳錢
所以喺仁川layover左廿個鐘
當然中間有出去淺度遊
返到機場都有野睇
禁區外禁區內都有
好似機場中庭有音樂表演
禁區入面都會有皇室出巡
姐係著住皇帝皇后衫行黎行去
而且仲有啲手作坊
整完手工又磨走左半個鐘

5)購物多元化
禁區有好多名牌好似係基本(?)
但係唔係主導既性質
香港機場好似黎黎去去都係DFS
Local brand好似好少見
雖然啲嘢唔算平
但係都叫做可以行下

以上係作為轉機客對仁川既感覺
其實有呢啲配套
作為客人都真係幾開心
至少唔係喺閘口鳩等到下世紀

仲記得free tour既導遊講過
「今次淺度遊係為左俾你地淺嘗韓國文化,希望下次會選擇去韓國深度遊。」

所以機場既first impression真係好重要

利申:我會繼續去日本
有咩好心up姐
一定要拎第一架咩

咪係 而家考試咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞