香港國際機場如何才能攞番全球第一??

192 回覆
98 Like 2 Dislike
同尼泊爾果個「理工大學舊hall機場」比就一定贏晒
但同星洲果個比真係被比下去
大家去旅行果陣
幫手破壞其他高排名地方既機場
同埋投訴多d
做番高香港個排名唔係冇可能
有時要靠大家齊心

破盲腸
去到邊port到邊
連燈力量
上唔返 香港諗野唔夠新加坡進取
黎緊10年都比人食住
林鄭:起第三跑道

爭第一背後理念同起第三跑有咩分別?

其實唔考慮環境因素 空域問題我支持三跑
你睇吓紅雨黑雨八號風呢類天氣因素
或者之前支那唔記得邊間航空公司搞到成條runway封咗
呢啲時候成個機場大亂
航班起飛降落得返一條跑道
bay位唔夠 旅客滯留香港
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

三跑都係拎黎landing咖炸喎
而家就係空域問題連landing都有難道
以北對上空域根本冇計傾
你話環境同空域唔鳩理就支持三跑
咁個撚個都支持啦

如果唔鳩理D缺點其實都好好
Cut左中國線佢
你覺得好咪得 世界第一又有咩意義

對旅客黎講 機場好影響個旅客對於個城市既第一印象同觀感
至少我覺得係

十分同意,以前第一次飛大阪KIX嗰陣落機呆 一直以為大阪係日本大城市機場應該靚過香港好多,點知寒酸到

至少我覺得係

十分同意,以前第一次飛大阪KIX嗰陣落機呆 一直以為大阪係日本大城市機場應該靚過香港好多,點知寒酸到

講緊10年前第一次飛LAX
以為好先進 點知
Btw KIX算幾好

至少我覺得係

日本啲機場算係咁啦,人地功能為主,最緊要啲嘢好食
要花巧少少嘅,羽田國際 terminal 囉

wifi真係好撚廢
其實同全世界一級城市比香港個個真係一流,係野食選擇有d少同wifi廢
交哂俾日本人管理,政府再無條件提供一切支援
轉機黎講想屌柒蘇黎世機場
wifi得四粒鐘,再用要加錢
焗到仆街

個陣唔識用 原來要搵部死人機嘟個boarding pass 先有wifi 密碼
大家去旅行果陣
幫手破壞其他高排名地方既機場
同埋投訴多d
做番高香港個排名唔係冇可能
有時要靠大家齊心

破盲腸
去到邊port到邊
連燈力量

笑咗,咁頭號目標係星洲章魚機場:
1. 機場地方大得滯令人蕩失路,又空蕩蕩
2. 移民局 counter 做乜有兜糖俾旅客拎?係咪想啲客蛀牙?
3. Food court 做乜有咁多嘢食?係咪想食肥啲客?? 又要用儲值咭先買到嘢食,搞到啲廢老唔識用,麻叉煩
其實同全世界一級城市比香港個個真係一流,係野食選擇有d少同wifi廢

同香港係世界美食之都第一一樣
香港機場美食全球第一
你同唔同意都改變唔到既事實
多啲USB插頭叉電位
Free Wifi 要夠快同方便
多啲座位同休息區 (比轉機客休息)
兒童閣 (已經計劃中)
多啲唔同類型既食肆
增加 Vending Machine
行李領取效率要提升
朝早抵港客機(0500-0830)可以搵人係行李提取區派吓嘢飲/refreshments (樟宜有做但唔知係SQ定樟宜既政策 作為乘客覺得好貼心)
安檢再快啲
提升客服質素 (包括英文對答同親切度 )

諗到再補充

Wifi而家有咩問題
唔同類型食肆係指?

香港機場wifi真係算係咁
唔洗用SMS收驗證碼

但速度真係慢到好誇張
世界網速頭三都話哂有香港份
之前係dubai機場 上網速到夠buff youtube直播
Wifi係大問題
整日都斷屌
窮酸撚 好柒。。快d 上水
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

無衝突
而家兩跑行李已經慢
位又唔夠坐
硬件又追唔上
比你三跑到時第五都無
隨時跌出十大

但你睇返宜家個capacity
好似就黎成90%
三跑長遠黎講先可以加強競爭力
點解有時飛機要兜幾個圈先可以降落
就係兩條跑步太繁忙

但係跑道要連埋空域去睇 起左三跑但你個空域都無開放 咁都無用 他咁急起都係為左cap 水

Aircraft handling capacity 帳面睇比政府吹到用左9成
實際上90年代政府對HKIA研究係有86架次 per hour
而家冇將來都唔會有係因為以北空域香港冇權話事
大陸唔放除左啲政治因素仲有係佢大陸寶安機場都用緊個到既空域 唔係話比你就比你
你地機場都有自己一套既ATCS
如果以北空域一早用得既話 咁第三跑就唔洗起啦

CAD又話可以一日多10% 升降

AA 唔跟原本計劃。起X型terminal 起北衞星 又中廊。T2 廢既。似員工飯堂多D

過security已經幾快 但咁多名店做乜春。多D食野同坐位好過。

機場用低價搵鬼入黎做 暑假例牌行李遲
之前凌晨機去到terminal2
想買野飲你話鋪頭閂左都正常
但屌你唯一一部自動販賣機放左入吸煙房入面
多啲USB插頭叉電位
Free Wifi 要夠快同方便
多啲座位同休息區 (比轉機客休息)
兒童閣 (已經計劃中)
多啲唔同類型既食肆
增加 Vending Machine
行李領取效率要提升
朝早抵港客機(0500-0830)可以搵人係行李提取區派吓嘢飲/refreshments (樟宜有做但唔知係SQ定樟宜既政策 作為乘客覺得好貼心)
安檢再快啲
提升客服質素 (包括英文對答同親切度 )

諗到再補充

Wifi而家有咩問題
唔同類型食肆係指?

香港機場wifi真係算係咁
唔洗用SMS收驗證碼

大陸啲wifi要用電話收驗證碼真係好戇鳩,完全冇諗過旅客嘅感受
首先香港獨立
然後你懂的

當年如果唔係中方迫當時嘅香港政府cut budget,機場會做得更好
首先香港獨立
然後你懂的

當年如果唔係中方迫當時嘅香港政府cut budget,機場會做得更好

今時今日起嘅話我諗一萬億都唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞