香港國際機場如何才能攞番全球第一??

192 回覆
98 Like 2 Dislike
轉機黎講想屌柒蘇黎世機場
wifi得四粒鐘,再用要加錢
焗到仆街
[quote]轉機黎講想屌柒蘇黎世機場
wifi得四粒鐘,再用要加錢
焗到仆街/quote]
香港獨立左先有機會
提升空姐考核標準 (能力/樣/身高)
唔好乜柒mk白痴妹都可以做到空姐
第一有撚用咩 搞好樓市先啦
其實我覺得香港機場已經好撚好
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

無衝突
而家兩跑行李已經慢
位又唔夠坐
硬件又追唔上
比你三跑到時第五都無
隨時跌出十大

但你睇返宜家個capacity
好似就黎成90%
三跑長遠黎講先可以加強競爭力
點解有時飛機要兜幾個圈先可以降落
就係兩條跑步太繁忙

但係跑道要連埋空域去睇 起左三跑但你個空域都無開放 咁都無用 他咁急起都係為左cap 水
d usb 位/叉電位完全唔user friendly , 野食又難食
咪踩港啦 香港機場係亞洲第一黎

亞洲第一好似係新加坡

其實樟宜機場用暖色系燈光陰陰暗暗咁個人覺得好冇活力
而且用地墊好污糟 都唔知幾時洗一次 拖行李又唔順
wifi 又要搵部機嘟passport或者去counter登記
機場指示又唔清晰
機場入面又冇得睇飛機 玻璃窗又污糟
登記室又隔開曬做安檢 搞到好有壓迫感

只可以話佢設施夠多夠新穎取勝

我都唔明樟宜點解咁多人吹奏

淨係有得坐安樂椅睇波訓覺已經夠贏
啲指示牌可以再清晰啲 (雖然本身都唔係好差)

例如有啲指示牌寫「往市區」,隔離就有個icon係巴士/的士/地鐵樣
但啲人習慣睇字唔睇icon 搞到行咗去巴士站嗰邊搵的士

我覺得弱智仔直頭要搵專人帶住行

其實已經好清楚喇喎 你1號客運大樓一出已經有指示 左的士右巴士咁 就算當真係唔知走左去的士站 你見到D的士站牌都唔會預期搭到巴士啦下話
呀 仲有 成日聽話輪椅永遠唔夠
班機到埗落曬客輪椅都未到
雖然呢個service係外判 但AA都可以諗諗佢 改善下目前狀況
無知一問 韓國仁川點解第2?
覺得個機場好暗 員工又唔識英文
無知一問 韓國仁川點解第2?
覺得個機場好暗 員工又唔識英文

其實排名完全冇一個準則或者客觀標準
依家Skytrax嘅排名係由乘客去投票選出

只要你地肯投票寫review
香港都可以上返第一
起碼20年後先會執
近年應該係行李
條條lane都兩三班機行李
仲要例遲
爆lane應該唔只關人手事啦?
屌人地星州起緊個迷你 garden by the bay起機場到
點玩
好似南韓個仁川機場第一。
不過我無去過。
有無巴打去過講吓有咩好。
林鄭:起第三跑道

爭第一背後理念同起第三跑有咩分別?

其實唔考慮環境因素 空域問題我支持三跑
你睇吓紅雨黑雨八號風呢類天氣因素
或者之前支那唔記得邊間航空公司搞到成條runway封咗
呢啲時候成個機場大亂
航班起飛降落得返一條跑道
bay位唔夠 旅客滯留香港
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

支持三跑 但要解決環境同空域問題
科水比中資香港工程公司唔係問題
問題係出到黎件貨要有返咁上下質素
等等起完又話空域問題飛唔得多
咁起黎把撚
搵過個地方起多個新啦

屌 原來係五毛post

呢啲時候成個機場大亂
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

支持三跑 但要解決環境同空域問題
科水比中資香港工程公司唔係問題
問題係出到黎件貨要有返咁上下質素
等等起完又話空域問題飛唔得多
咁起黎把撚
搵過個地方起多個新啦

屌 原來係五毛post

此post已完 唔洗再推
提升空姐考核標準 (能力/樣/身高)
唔好乜柒mk白痴妹都可以做到空姐

呢個似係提升 航空公司排名

呢啲時候成個機場大亂
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

三跑都係拎黎landing咖炸喎
而家就係空域問題連landing都有難道
以北對上空域根本冇計傾
你話環境同空域唔鳩理就支持三跑
咁個撚個都支持啦
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

無衝突
而家兩跑行李已經慢
位又唔夠坐
硬件又追唔上
比你三跑到時第五都無
隨時跌出十大

但你睇返宜家個capacity
好似就黎成90%
三跑長遠黎講先可以加強競爭力
點解有時飛機要兜幾個圈先可以降落
就係兩條跑步太繁忙

但係跑道要連埋空域去睇 起左三跑但你個空域都無開放 咁都無用 他咁急起都係為左cap 水

Aircraft handling capacity 帳面睇比政府吹到用左9成
實際上90年代政府對HKIA研究係有86架次 per hour
而家冇將來都唔會有係因為以北空域香港冇權話事
大陸唔放除左啲政治因素仲有係佢大陸寶安機場都用緊個到既空域 唔係話比你就比你
你地機場都有自己一套既ATCS
如果以北空域一早用得既話 咁第三跑就唔洗起啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞