香港國際機場如何才能攞番全球第一??

192 回覆
98 Like 2 Dislike
唔知係咪因為T2比T1靜, 所以成日覺得T2好恐怖
推倒重來
抵死,根本機管局就冇心攪

呢幾年越跌越低,先嚟攪下啲花臣
有時仲要考慮轉機客同既需要 畢竟香港機場定位係做轉機客生意
香港機場真係對轉機客配套支援真係麻麻地
一黎冇位訓 啲位嗰開曬
二黎插頭不足 成日見啲人係check in嗰邊坐喺地下搵插頭用notebook
三黎如果轉機等候時間長點解唔partner或者搞啲 free local tour等班旅客可以睇吓香港入面 近近地天壇大佛都好

機場為左轉機客其實可以試下同 HX/CX 兩間龍頭本地公司合作
為轉機客提供購物優惠 (eg ~50 cash voucher)
轉機客可以去 food court 食吓嘢都好
DXB SIN 都有類似服務啦
有時仲要考慮轉機客同既需要 畢竟香港機場定位係做轉機客生意
香港機場真係對轉機客配套支援真係麻麻地
一黎冇位訓 啲位嗰開曬
二黎插頭不足 成日見啲人係check in嗰邊坐喺地下搵插頭用notebook
三黎如果轉機等候時間長點解唔partner或者搞啲 free local tour等班旅客可以睇吓香港入面 近近地天壇大佛都好

機場為左轉機客其實可以試下同 HX/CX 兩間龍頭本地公司合作
為轉機客提供購物優惠 (eg ~50 cash voucher)
轉機客可以去 food court 食吓嘢都好
DXB SIN 都有類似服務啦
去多啲外國就會知 香港機場真係算係咁

嘩 去好多外國呀你 好威威

咪咁撚鄉下仔啦 肉鳩酸

你窮又唔使彈出黎柒既
你要去過其他國家先比較到

窮撚好大陣酸味啊
你覺得好咪得 世界第一又有咩意義

對旅客黎講 機場好影響個旅客對於個城市既第一印象同觀感
至少我覺得係
咪踩港啦 香港機場係亞洲第一黎
抄返樟宜堆野已經可以頭三
搞tour同增加硬件係好重要
要增加多啲設施啦, 有時等機真係好悶,
雖然好似增加左啲電腦比人用, 但每個人手頭上都有一部微型電腦既時候
會想要其他設施多啲
你俾個電視播下片都好
(而家都有, 但太細部 又唔係每個位可以睇到)

例如 :樟宜 有好多設施比旅客用, 遊戲機都有

叉電位要增加
賣水地方都要增加(自助售賣機都得)
放啲標誌性啲既野比人睇 (關於香港既藝術品)

對旅客黎講 機場好影響個旅客對於個城市既第一印象同觀感
至少我覺得係

世界第1雖然只係掛名
其實姐係想機場有進步咁解姐
改善服務絕對係好事

BTW 機場餐廳唔該改改佢
我想入機場有餐飯好食
林鄭:起第三跑道

爭第一背後理念同起第三跑有咩分別?
行李等9個字

標準答案:
AAHK: 三跑
港共: 三炮+港豬澳+膠鐵+香園圍口岸+珠江三角洲大灣區

其實唔考慮環境因素 空域問題我支持三跑
你睇吓紅雨黑雨八號風呢類天氣因素
或者之前支那唔記得邊間航空公司搞到成條runway封咗
呢啲時候成個機場大亂
航班起飛降落得返一條跑道
bay位唔夠 旅客滯留香港
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

其實唔考慮環境因素 空域問題我支持三跑
你睇吓紅雨黑雨八號風呢類天氣因素
或者之前支那唔記得邊間航空公司搞到成條runway封咗
呢啲時候成個機場大亂
航班起飛降落得返一條跑道
bay位唔夠 旅客滯留香港
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

支持三跑 但要解決環境同空域問題
科水比中資香港工程公司唔係問題
問題係出到黎件貨要有返咁上下質素
等等起完又話空域問題飛唔得多
咁起黎把撚
搵過個地方起多個新啦
咪踩港啦 香港機場係亞洲第一黎

亞洲第一好似係新加坡

你覺得搞呢個ranking 既人無去過外國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞