香港國際機場如何才能攞番全球第一??

192 回覆
98 Like 2 Dislike
出雞碎咁多人工 工時長日曬雨淋 番工時間成本又高 長期唔夠人做 淨係厘一個咁重要既問題 永遠都唔會搞掂
啲指示牌可以再清晰啲 (雖然本身都唔係好差)

例如有啲指示牌寫「往市區」,隔離就有個icon係巴士/的士/地鐵樣
但啲人習慣睇字唔睇icon 搞到行咗去巴士站嗰邊搵的士
林鄭:起第三跑道

爭第一背後理念同起第三跑有咩分別?

其實唔考慮環境因素 空域問題我支持三跑
你睇吓紅雨黑雨八號風呢類天氣因素
或者之前支那唔記得邊間航空公司搞到成條runway封咗
呢啲時候成個機場大亂
航班起飛降落得返一條跑道
bay位唔夠 旅客滯留香港
旅客鼓譟前線員工壓力大
服務質素受影響

咁我支持快啲起多條路出市區,好似上次青馬撞橋,封左條橋真係死得。

起緊屯門去機場港豬澳支線...但唔敢用
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

無衝突
而家兩跑行李已經慢
位又唔夠坐
硬件又追唔上
比你三跑到時第五都無
隨時跌出十大
問過中共未?中共收翻個野仔翻黎
個野仔叻過自己親生親養果個
個心點會比個野仔叻先
香港機場wifi世界第一
真係好心up,香港人引以為傲十幾年幾國際機場,排名海下越況。。而家已經跌到去第五位

好正常, 個機場用左咁多年, 算係唔錯啦
問過中共未?中共收翻個野仔翻黎
個野仔叻過自己親生親養果個
個心點會比個野仔叻先

行李越嚟越慢都講到口臭
開咗廿年都係嗰12條行李帶
但係啲飛機就越嚟越大隻,人又越嚟越多

T2 叫得 terminal 應該要有橋有泊位,T2 只係個有 checkin 服務嘅商場

Midfield
安排咗泊 midfield 嘅機唔可以擺返出嚟
因為啲客撈唔到
Midfield 一爆 inbound 就要擺 taxiway 等

PTB 唔夠橋位
成個機場啲機都要拖嚟拖去
有時太多 ground traffic 拖唔切出嚟開機結果又係 delay
新加坡真心留一日都ok
多嘢食多特色
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

起多個機場
機場個懶係立體既地圖睇到我一頭煙
又想攞第一
又唔想起三跑
你地想點架

無衝突
而家兩跑行李已經慢
位又唔夠坐
硬件又追唔上
比你三跑到時第五都無
隨時跌出十大

但你睇返宜家個capacity
好似就黎成90%
三跑長遠黎講先可以加強競爭力
點解有時飛機要兜幾個圈先可以降落
就係兩條跑步太繁忙
去多啲外國就會知 香港機場真係算係咁

嘩 去好多外國呀你 好威威

酸到
如果做ground可以唔駛靠OT維生應該可以升返1位
用得多年就一定keep唔到第一架咩? 明明就係不思進取,誠哥夠做左咁耐首富啦
清潔、光線、指示、效率、設計、客貨量、位置、接駁交通都算一流,但地勤既服務態度、笑容同英文一定要改善先
Wifi斷線(10分鐘就完 外國好多每30分鐘重連中間完全無問題)
餐廳選擇少,得啲又貴又難食又無特色
Coffee shop等勁撚耐(鬼佬/日韓都好鍾意飲),同時又唔太覺有汽水機,想買野飲都難
沖涼房難搵(試過搭十幾個鐘飛機,轉機有得沖個涼爽好多)
USB/ 差電位唔夠,長期比人霸晒,好多仲要企係度差
坐位可以多啲類似梳化椅嗰隻咁比啲等幾個鐘既人睇下書,依家得某個位有幾張(歐洲機場輕鬆搵到呢啲位坐)
可以多啲表演比候機既人解下悶(好多機場會有現場演奏音樂)
覺得行李慢可能只係過關太快,但都比多啲位人坐住等先得架,依家得嗰幾張
爭黎做乜姐
用得多年就一定keep唔到第一架咩? 明明就係不思進取,誠哥夠做左咁耐首富啦
清潔、光線、指示、效率、設計、客貨量、位置、接駁交通都算一流,但地勤既服務態度、笑容同英文一定要改善先
Wifi斷線(10分鐘就完 外國好多每30分鐘重連中間完全無問題)
Coffee shop等勁撚耐(鬼佬/日韓都好鍾意飲),同時又唔太覺有汽水機,想買野飲都難
坐位可以多啲類似梳化椅嗰隻咁比啲等幾個鐘既人睇下書,依家得某個位有幾張(歐洲機場輕鬆搵到呢啲位坐)
覺得行李慢可能只係過關太快,但都比多啲位人坐住等先得架,依家得嗰幾張

D住係等登整到咁唔比人訓架

D位係等登整到咁唔比人訓架
cut咁D去支那山卡啦城市嘅機先啦

呢d山卡啦城市先係搵錢
國泰+港龍同港航都係靠轉機客搵食,靠班香港人死得啦

大城市自己有大部分直航啦 洗鬼黎香港
而家CX KA 都要做廣州廈門生意就知轉機客幾重要

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞