信用卡討論區(118) 買嘢記得留意rebate cap

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
唔記得答你下面條問題

EveryMile都係玩cat
呢堆2.5%,其他1%
https://www.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/docs/credit-cards/everymile/everymile-everyday-spend.pdf

不過宜家有promo,到年尾簽夠$25000,多$350 rewardcash,計返有1.4%+base1%,碌咩都得
快嘅代價
宜家唔得會係咁嘅原因,啱啱出嗰時係做咗都唔得
用Apple Pay可以嗎?
你講隧道?理論上可以
其實如果純粹諗住賺miles黎飛或者拎張卡黎買機票
erverymiles 定AE嗰張好啲 望唔透
買機票碌EveryMile除咗買CX有$300外冇特別rebate,都係1%

用嚟買機票都係AE好D
唔該哂巴打
唯一係驚AE好多地方唔收簽唔夠數waive唔到年費
但唔知EveryMile會唔會到時都waive唔到
AE宜家好易waive,EveryMile未知因為未夠一年
訂機票酒店要cash rebate, 係咪都係個堆rebate card (simply cash / earn more)?
網上訂咪網上嗰堆囉,e.g. Red
啱啱收到email,使4000有1000
無 用開iPhone 應該安全d?
但係我早2個月先cancel咗simple cash 應該唔會有迎新?

同埋我其實未諗到幾時應該用新卡碌 因為本身有vs+red
想問學生 遲啲會簽3至4千蚊左右 乜卡都冇 有乜卡迎新回贈得多
2個月未做到新客

中唔到五大類別加網購嘅時候
4000蚊 渣打smart啱啱好
收到email,今晚買機票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞