LIHKG箍牙集中討論區 49

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
真係襯宜家仲票戴口罩
我想問下拉橡筋係掛係邊隻牙呀?同埋你解唔介意share下對比圖?我見香港既牙醫好少提rotate下顎呢樣嘢,我consult過幾個專科醫生都無講過
終於拆箍了,兩下就拆咗
好難相信咁就箍咗50個月,勁痴脷筋戴住一大舊嘢喺口入面⋯⋯
恭喜絲打
我記得我同你好似同一個醫生
我本來今日覆診,點知確診左去唔到
都唔知要等到幾時
請問你地戴穩定器戴幾耐?
我戴左年幾,每次戴都仲有d痛
想問下各位巴打 通常咩情況先需要搵專科? 因為見到個價錢都差幾遠

如果棚牙本身整齊但嘴突想箍返入少少,預計要剝牙同落骨釘,一般普通科handle到嗎?
下個星期有得拎vivera
有冇巴絲share下分別大唔大?

箍咗3年鐵線唔想見到鐵線了
我記得你啊!希望你快啲好返快啲有得覆診呢~
啱啱先發現打錯,我係箍咗26個月咋,唔知點解會計到50個月出嚟
我係普通科唔肯接所以搵專科~
我嗰時都以為自己好簡單,唔去consult都唔知原來咁高難度
我覺得你可以普通科同專科都consult,睇吓兩邊嘅療程爭啲乜去比較下
咁絲打你箍完so far都滿意嗎?
希望我年尾拆到箍
恭喜你呀!我同你同一個醫生,我記得你早我半年上箍,醫生話我都係箍2-2.5年,希望我半年後就可以拆啦~你箍完滿唔滿意嗰效果呀?
我兩邊上完骨釘完全無呢個情況wor
65k
發現唔係個個醫生都接二次箍牙
各位箍緊牙嘅巴絲會去邊度洗牙?
我箍專科 所以要出去洗
平時洗開個間又覺得佢洗得好hea
求推介
琴日去左屯門柏麗 唐醫生到做Consult 決定係果到箍牙

仲記得上個Post有位師兄長文分享推介佢,咁啱又近我就去試試

醫生同姑娘都真係好nice

琴日檢查完話決定係到箍,估唔到月尾就可以上箍,接落嚟有洗牙剝牙,希望順順利利

好多謝上個Post果位師兄分享同解答我問題
上個月頭戴咗第一副Invisalign 但戴到而家都仲未換得 要等剝完牙上attachment先可以換第二副 同一副箍戴足住成個月勁嘔心 每次除咗都唔想再戴翻
點解等成個月都未剝牙上attachment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞