LIHKG箍牙集中討論區 49

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
有無人覺得戴住隱形牙套,排牙望落齊d靚d除咗,反而會顯凹凸不齊
想問吓有無人去過 dentbeauty clinic, 扒完文/上網search都無咩資料 invisalign go被分配咗去呢間 想知好唔好~
咁易走位既咩…
覺 因為啲attachment真係好肉酸
有冇人箍完牙會去做美白牙齒想做但唔知做唔做得
岩岩去左見牙醫睇Invisalign 模型,唔剝牙佢幫我整左2個plan。

第一個要戴40幾個箍,上排要磨牙先可以將突出來的門牙收返入去,下排唔駛磨。

第二個要戴80幾個箍,用之前已剝左的智慧齒空間,將成排牙tun 入多d,側面睇嘴冇咁突。
方案由最後2-3隻開始tun,之後中間,戴完40幾副箍先開始tun 前面門牙。
上下都要磨牙。

呢個只係round 1,未計微調。

好難決定
銅鑼灣 趙子殷
第一下聽都有少少唔明,醫生又講解多左1-2次。
應該會選2,雖然2耐d,同埋遲d先箍到門牙,見到效果,但係相較之下,我覺得選1唔係好穩陣,就算係傳統鋼箍,都好少聽到一年就完成。還掟都要整,耐d就耐d,本身都預左要2-3年
箍牙時應該用咩牙刷,平時用開電動
應該要多一年半
一年收牙罅
半年搞咬合中線笑線
大概9-12個月
用左tray 3 幾日 已經無哂feel,已經狂咬chewie ,但好似仲有個小小 gap ,好驚唔tracking

之後 試下戴返上一個tracy 個feel 緊好多,又fit 好多

有d擔心,有無高人教下路
唔好自行決定戴返上一個箍呀
驚off track就問牙醫

上個箍緊好多,
係因為你啲牙已經慢慢移動到新箍嘅位置
你戴新箍三日又無啦啦戴上個箍
即係又逼啲牙移動返去上個箍嘅位
傳統箍拆箍之後,大牙之間係咪會好容易攝左D食物㗎?
不嬲越戴越緊㗎,點都唔會係戴返上一個箍
想問吓cool啊cool到大牙升早起身係咪正常 同埋有冇得解決?
我同個醫生反映咗呢個問題好多次,佢話解決唔到 話等除咗cool之後會咬返落 粒牙會去返正常位
Ching想問下後尾係唔係去黃彩欣到箍 見連登對佢comment好兩極
有無人 有鳩突問題?
成撚日 條鳩 突左出黎 (太長)
出街成日被女視姦 想食左我咁
好困擾 點撚樣算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞