LIHKG箍牙集中討論區 49

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
原來切牙肉係逐隻牙收費嫁
我牙肉增生到遮住粒粒既一個角
好難清潔
同埋個口勾到損哂
絲打如果問咗價大概幾錢一隻阿?
嚟緊拆咗箍都諗住去做thanksss
我要下次覆診先問到牙醫
啱啱係上網搵咋
見到有人分享幾年前都千幾蚊一隻
真係估唔到切幾mm既牙肉都咁貴
千幾蚊一隻
咁去轉台灣都仲抵
四萬五鋼箍加萬八剝智慧齒加其他嘢
嘴突骨性想箍牙,爬左文暫時睇到推薦胡X琳同鄧X豪,想問下仲有其他好既醫生呀?想落骨釘
台灣勁多人分享 有平有貴
香港真係勁少
唔通好少人做
唔知幾多人中撚左伏
呢單舊聞又係交比其他人做
百份不貼link

【本報訊】十八歲男病人向牙醫管理委員會投訴牙齒矯正科專科醫生彭遐寧,指彭於○六年九月至○九年四月期間,不適當地將矯齒器的替換工作交由診所內非註冊牙醫處理,是專業失當。事主供稱,他曾讀過一些新聞報道,了解有關行為有機會造成行為失當,又指彭得悉他早年曾剝了一隻下排牙齒,卻沒有提示他會影響牙齒的整齊度。彭否認指控,聆訊未畢。

換矯齒器交助理負責
事主蒙智取昨指出,○六年七月,他因上排門牙凸出,經介紹到彭遐寧的專科診所進行為期二年至三年的矯齒療程,但在整個覆診期期間,診症時的大部分時間均由診所的女職員為他拆下及替換用作矯齒的鐵線及橡筋鏈,醫生只會中途檢查,僅約三次覆診是全程由醫生親自替換矯齒器。

牙醫彭遐寧
牙醫彭遐寧
由於有感矯齒的進展緩慢,蒙憶起曾讀過一些新聞報道,內容指非註冊牙醫若為病人替換矯齒的鐵線及橡筋鏈,均有機會造成行為失當。但他當時只想與醫生合作,故不作追問。及至○八年十二月,他向醫生反映療程的效用不大,但不獲回應,故○九年四月廿四日去信委員會投訴。

但彭遐寧反駁指,蒙所指的女職員為診所內的牙科助理,她們只負責拆除鐵線及橡筋鏈等工作,強調替換工作必須由專科醫生主理。他為事主診症時,亦有用X光圖片及模型解釋上門牙凸出、上下排牙齒數目不工整,矯齒時將有難度,及療程須時兩年至三年等問題,故否認指控。
連登多打手
被呃之一
希望啲姑娘會睇連登
遲早出事大佬 訓撚左上床 任你地魚肉
仆街 恰人地 聲都唔敢聲
就係呢個原因先咁不滿
Consult時你唔講 收晒錢又無得退
講真咁忙就唔好係咁收新症
箍咗一年半隱適美
冇剝牙齋磨牙
啲牙齊就齊咗
但咀突完全冇改善
醫生話會再照x ray同再執下
會唔會要再收我幾皮嘢
有冇巴絲有同樣經歷分享下
我仲有未講 上上上次睇白
終卡上下爬箍
你老母臭西
個姑娘入左個白色野落我口
即係撐開個口個舊野
你老母臭西 叫我等白醫生 10分鐘都有 仲未入黎
個姑娘就咁行開咗
我甩牙較咁制 跟住個姑娘入返黎
我先係到「呀呀呀」
我話好攰 佢先拎開個野
我屌你老母心入面十萬粗口
你下次上箍個陣自己問清楚
Kayan9896好似都係白醫生幫佢箍
佢仲話白好好人
靚女限定
佢幾時先 出名前可能有耐性
依家多人睇趕到仆街
未箍前有冇嘴突?當初點解唔剝牙?
定係箍完排齊先覺得嘴突?
箍前一直有哨牙問題
咬合不正上排牙會突過下排牙幾mm
不過係合得埋口嗰種
醫生話我智慧齒打橫生搭住神經線唔建議剝
可以剝小臼齒同下面一隻門牙但就一定有黑三角
因為怕黑三角所以你就選擇唔剝牙?
本身都哨,唔剝牙排齊左正常都會繼續嘴突/甚至更突。磨牙都係磨少少姐,唔會改變幾多

你最介意係牙齒上排望落突,定係合埋嘴時側面突?
好慘 但幻想到個畫面好搞笑
原來唔剝牙會更哨?
淨係睇個animation見到剝牙plan有黑三角,牙醫話唔guarantee補得返晒
但暫時又無覺得佢哨多咗
比較介意側面突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞