LIHKG箍牙集中討論區 49

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
之前喺伍富山到做咗牙模
隔咗兩個月終於可以睇report (中間我中咗肺炎所以reschedule咗一次)
本身已經等咗45分鐘先入得去(我知睇牙醫要等好正常),我都唔計較
點知入到去見佢時佢個態度 同第一次見做牙模差勁遠
一來佢解釋方案解釋得好唔清楚 講講吓上排牙又轉咗講下排牙 講講吓下排又走返去上排 我聽到黑人問號 最後要同佢clarify兩次我究竟要脫邊幾隻牙 脫完有咩影響 兩個方案有咩分別
二來佢啲態度真係好唔休做咁 我感覺佢根本唔想接case
其實多客得濟唔接新症唔緊要 預約個時講話唔收新症咪得 唔好嘥大家時間啦
又要俾錢整牙模 又要聽個唔清唔楚嘅方案 真係冇信心俾佢箍 貼錢買難受
我唔知其他巴絲經驗係咪好啲 總之我經驗就係好差
其他想睇佢嘅巴絲自己諗諗
你有無拎走個牙模?
如果無建議你可以拎走個牙模去第二度箍
唔使曬咗牙模既錢
哎呀。。。冇拎。。。 失策失策
我之前有去另一個牙醫到做consultation,佢幫我做咗invisalign 嘅模擬圖& plan,同我解釋方案時好清楚
本身諗住二揀一,睇吓揀普通科定係專科(伍醫生)
睇完伍醫生就confirm 唔會係佢到箍,感覺太hea
所以最後confirm咗搵普通科箍
所以我諗牙模作用都不大了
普通科都要倒模的
🤔🤔 佢直接用invisalign 部機整咗個模 🤔 不過冇整一個牙模出嚟
岩岩去完伍富山consult
唔記得問黑三角既問題,請問易唔易出現?
如果本身啲牙算齊 但係純粹想再箍得靚仔啲外表睇落冇咁突出黎 有冇啲中等價錢好嘅醫生介紹
今年34啱啱箍,要箍2年半
你又係近排睇佢 俾佢hea?
我見呢到個個都推佢 以為得我一個咁慘
我去咗趙子殷到 係我fd介紹我去嘅
佢講方案都好詳盡 問佢問題都好仔細答
想問吓有冇人個固定器好難戴
好難戴代表你的牙已經移咗位
但我第一日已經難
有幾個原因 ,可能印牙模之後你啲牙移咗位,又或者因牙冇嗰陣時後印得唔正確
不過牙醫好易就戴到 但我覺得好難
咁樣講即係你個人問題啫
練多幾次就得㗎喇
佢係前鋼後膠 我成日都怕戴唔實
係咁‘啪’佢
下次覆診要落骨釘 好擔心會發炎
同埋刷牙時間又要加長
鐵線先穩陣喎
透明先易爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞