LIHKG箍牙集中討論區 49

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
有無人箍箍下覺得笑起上嚟露少左牙齒
因為啲牙收入左?
Lm
岩岩上左下箍2個星期,
但有隻牙既鐵線已經甩左2次,
前日整完返到屋企條鐵線又離開左粒釘…
而家得返個o ring吊住….但應該呢2日都又甩….
想問有冇人試過咁? 好撚煩…日日提心吊膽驚佢甩
荃灣周子輝而家箍得好唔好?
我覺得自己箍箍下牙肉增生(?)
後面啲大牙基本上露出得0.5cm左右
係講緊粒釘完全貼住牙肉冇空位
有同牙醫反映過
但佢話我係牙肉腫 好正常冇問題
想問下有冇人一樣都有凸嘴嘅問題去左cool牙,之後cool完效果係咪真係好左,嗰嘴收返入去
有分牙性定骨性嘴突
前者箍牙後效果會明顯啲
後者可能箍完都未必達到你想要嘅效果
不過剝咗牙箍完個嘴點都會比未箍前收入咗
但係始終都人人唔同 建議搵多幾個醫生consult分析下自己靠箍牙可以大約改善幾多
箍牙真係唔會後悔嘅決定想改善就快啲去做
啱啱箍左幾日 啲牙完全痺到食唔到野 好辛苦呀
白醫生會唔會睇連登
請你親手做喇
我已比晒全副身家你
唔好再比啲助手整
痺多幾日冇事架啦
食住粥同水蛋先啦
係咪所有專科都交比助手做
屌那星 我洗撚搵你呀
食左幾日肉碎河粉
六皮剝牙加箍牙會唔會值唔值得
專科?
你覺得改善外觀值唔值得?
依個問題好個人
樓下屋村
粉麵都勉強食到 飯 m記果啲真係唔得
Push
屋村都咁貴
我專科都係六七萬到
睇下包咩 專科乜撚都唔包
緊係唔係
箍緊專科個醫生由一開始整牙模到每次覆診都係佢親力親為
邊個咁好
伍醫生
好快就習慣架喇 之後可以食得返好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞