[InSomnia]Dreamcatcher討論區(28)- 期待10月comeback

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
改咗new days
今次真係一首惡夢系列嘅歌都冇
NEW DAYS真係好有動畫ED FEEL唔怪得成日都拎呢首埋尾
下次有機會真係要去現場睇
娟每次都喊
幾時亞巡
快啲亞巡啦 有台灣場就算請NO PAY LEAVE都要照去
完場播VISION首OUTRO真係好有FEEL
完滿結束
台灣都唔知幾時比香港人入境
希望到時比
尋日睇好fresh架
因為佢琴日走音 今日緊張到pk
唉屌,要返工無得睇
台灣唔好諗喇。維尼攻台有定局前都唔使旨意去到台灣;嗰邊基本上de facto當我哋係「匪區」㗎喇。望有泰國場好過。
點解大家都唔expect有香港場
同埋想問吓點解佢而家嗰啲專輯唔用捕夢網做設計
我都想有香港場 但如果個場坐淨好多空位 嗌得唔熱情
我寧願飛去外國睇佢地 唔想佢地會失望
加上dreamcatcher係香港真係算冷門
呢樣真。港場嘅話得一個可能:用嚟做埋大陸客。如果單靠港飯甚至兩廣福建江西湖南,都未必夠做。
其實呢兩日首爾場個size應該類似麥花臣,佢哋都係坐唔爆。我就當然好想佢哋嚟香港,就算音樂會規模都好開心,但總覺得香港唔夠人去支持佢哋嚟開concert 
真係咁少韓國fans咩
我睇飯拍啲相同片,驟眼見都唔少吉位 
如果麥花臣Level都坐唔爆嘅話都幾慘
台灣應該會爆
因為多得班外國外膠 話dreamcatcher logo同個名被文化挪用曾經仲叫過dc改名

簡述情況的話就是說在本次的限量D版專輯中內含「自製捕夢網」的贈品,有人認為這是對於南美洲的傳統文化造成了冒犯及利用他們的文化而進行商業行為,並另外要求HFE讓드림캐쳐改名。
這一點我認為算是曲解了드캐所代表和想宣揚的意涵,
드캐是在正面宣傳捕夢網的好,如果要說他們文化挪用我認為有點過度超譯了。雖然我們的歌曲主打的是暗黑搖滾風,但드캐從未說捕夢網是壞的東西,而是向所有人介紹這是「能夠讓人擁有美夢的象徵」,事實上比起文化挪用,我認為更像在將其發揚光大,向全世界散播드캐外還有南美洲有這個美麗的文化飾品。
還有要求改名我認為是過度反應,每個團體在進行申請之前理論都會被審核過,既然韓國認為沒問題,那就沒有改名的必要;且抗議群體認為的是드림캐쳐在汙衊文化,但這並非事實,所以自然也不必要過度擴散。

附上link 
https://m.gamer.com.tw/forum/Co.php?bsn=60076&snB=72009762

所以之後所有專輯唔用返捕夢網黎design
真係少
其實而家專輯都有Dreamcatcher嘅元素同感覺,不過可能嗰次事件就無再直接用成個Dreamcatcher。
唔好黎香港呢啲垃圾地方
同埋飯太少 冇主辦會搞
搞到最後可能去九展 仲要送飛就唔好啦
佢地實好唔開心

之前有對我鐘意既日本band黎香港
香港比較少眾 但係日本都有啲知名度
主辦同佢book九展 送飛都坐唔哂
前排個啲全部都係大陸fans 香港個班九成都係拎免費飛睇
仲要啲音響拆到仆街
之後都冇聽過佢地會再黎香港 柒到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞