Sony Xperia 偽忠區 (134) - Xperia 新產品全球發佈會 1/9 15:00

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
我就同601同意見
其實都係
如果佢要賣呢啲價位嘅機 就應該開多個系列玩CP值 唔好攞5嚟做呢個定位 5唔係玩Cheap
小米幾時出 5幾時出
啱啱睇跌到埋3千中
我比較係以zf9做基準 因為都係近期新出
就算5賣唔到 官方價都唔可以低過ASUS

用台機平簽走晒佢都唔可以平過佢
個on9 marketing仲要同Apple差唔多時間出
撚夠未呀? 即係點呀? 唔滿意呀? 轉會囉~ quit Sony 囉~
唔講以下Apple畀錢逼佢咁做
但係個mon好似又差啲,又少個鏡頭
你8g1+ 咪可以係asus之上
2022年下半年仲要貴買2021 三星 8g1
所以我真係不能認同呢個價格定位
不過都無必要爭論落去 個人角度嘅野
你嘅理據品牌定位放心我都係同意
只係呢期有asus samsung iphone
真係比較起黎好無優勢咁解
靚mon +鏡頭 > 粒U?
我完全唔同意

5 俾到盡最多睇住iphone mini個價黎開 貴過/貴太多基本上都係自殺行為
同asus比貴在品牌價值又好 都基本上唔可以同價賣
各有好壞相近咁變相考慮價格優先好多
mini 唔係姐係zf9個價位咩
成部機淨係得chip set,散熱,相機同mon咩
睇嘢唔係成部機去睇嘅咩?可以咁樣換嚟換去?
子龍任務出曬名係咪又唔使計?design係咪又唔計?
XZ2個年罪大個朵未係好臭
同市場嘅差距都未到好大
其實呢個情況就好似HTC同ASUS咋嘛 同規格HTC都唔應該賣平過ASUS 整cheap晒個brand
衰啲講句,如果對價格敏感就應該去買返one plus嗰啲
sony的確唔係行緊性價比路線,品牌價值(如果仲有)同design都係值錢嘅
Sony喺音響/攝影方面係有品牌價值嘅
但手機就….
以偏蓋全喎
你當成部機總分有100
chipset 起碼佔40分,部機慢/運算會產生問題的話,話知你部機識打飛機都冇用

mon呀,鏡頭呀,design ,硬件鋪排,我每樣計你10分已經好公道

所以講返轉頭
靚mon +鏡頭 > 粒U 係on撚9
都有嘅
有幾多就另一件事啦
256gb 6799
唔足以令大眾願意用原價$9699買1 IV 256GB
我唔係想否定其他野
只係以sony爭取市場佔有比為前題
而覺得應該以zf9做對手參考定價
賣返7千中其實本身都無問題
只係以家特別在有比較情況吓先有咁嘅睇法
如果本身依然維持目標fans市場的確無必要改動價格
繼續以家低成本高利潤賣機少但有錢賺嘅方法繼續
呢個係13先喺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞