Sony Xperia 偽忠區 (134) - Xperia 新產品全球發佈會 1/9 15:00

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

現貨區
Xperia 1 IV 細舖已跌至 $7080/$7480

Xperia 10 IV 細舖已跌至 $2930

瞻仰遺容區
Xperia PRO-I XQ-BE72

Xperia 5 III XQ-BQ72

傳聞區 sumahodigest 轉載區

香港特約經銷商 (香港行貨)

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求

https://www.youtube.com/watch?v=uNtvdjmM3ME

Xperia 5 IV (傳聞)
* 6" moon & 67mm 闊度 (細過上年少少)
* 有無線叉電
* 方正機身設計
* 一人一個正皮集氣 5 IV 用 8+G1
選購指南
aka 之前未用過 XPERIA 想入坑之前要考慮乜嘢

如果你係以下呢啲人建議唔好買 勉強冇幸福
廢事一陣買完又後悔又話畀人水咗又留低壞印象

1. 窮/孝子機 (少過 $3000 筆直)
除非你對物質生活已經無慾無求 或者你好憎你老母
唔係拎啲錢去畀多啲家用 都好過 10 系堆電子垃圾
當然我唔阻止你買 SONY 水貨/二手/舊旗艦 嘅

2. 影相直出/自拍
自拍鏡得 800 萬像素 恍如置身 2015 年嘅世界
同埋 HDR 好弱雞 逆光直出效果堪虞
順帶一提 PRO-I 1 5 都冇得 一 zoom 到底 同 冇獨立夜間 mode 㗎

3. 追更新
當其他廠商提供佛心式 4/5 年系統更新
SONY 得傷心式兩年 OS 更新 仲要又遲又唔準時
仲要分批更新

4. 追功能/想舊機玩新機功能
唔 cut 你原生功能都偷笑啦 仲想有咩特別功能
同埋唔好旨意新機有嘅功能會下放 (e.g. 1III 冇 Video Pro)
想要呀 換機囉

如果你唔係上面呢啲人 歡迎你可以加入索尼大法

1IV vs 1III
1IV (經電訊商上台 plan 可低至七千中 )
✓ 4K120 拍片/連拍/Vlogger
1III (建議快啲入手 唔係就會收埋晒 )
✓ 平

PRO-I vs 1III
PRO-I
✓ 夜間攝影/Vlogger
1III
✓ 長焦/無綫叉電

1III vs 5III
1III
✓ 4K 大 moon/無綫叉電/3D iTof
5III
✓ 細機/輕啲/電襟用啲

10 系所有電話 aka 電子垃圾
❎ 60hz/影相 lag/垃圾 chip
適合對物質生活無慾無求嘅你
白卡 & 引戰狗區
宜 無視 & 封鎖
忌 回覆 & 討論

任何淫/𨶙狗藍們/撚狗藍們 #255744 (分身: 見字打飛機 #375454) (已 RAP)
瘋狂洗版、引戰、破壞討論,建議直接Block
強烈建議admin永久封鎖會員 任何淫#255744
https://lih.kg/1958035

所羅門之(gakki) #10717 (高登肥旭)
高登著名水貨狗及打手 (應該係盲嘅 )
引戰、多次故意散佈錯誤資訊,惡意抹黑,扮理性批評但實為旨在誤導用家及煽動仇恨,建議直接Block

送個 tg sticker set 畀大家
少左張索尼創造信仰

咁早開做咩
國絲lm
37就開定
有真忠入嚟就梗係快
原來真係要 靠你撐住個PO啦
要加多張 gif
sor記性唔好
乜我有講過只可褒不可貶?
quot番出黎提下我
咁所以前兩年出1II嗰時你去咗邊?
一直睇post做cd rom
點?衝出黎做架兩?
你有睇post就唔會依家衝出嚟啦
嗰時成個post都係到吹奏1ii/5ii,話sony終於返嚟
當時對sony幾咁有期望,依家就幾咁失望
仲要有個巴打畀sony hk撚,撚到嬲嬲地賣埋部sony相機
你真係有睇post就唔會指住呢個話係偽粉指住嗰個話係偽粉啦

所以熟悉嘅面孔先越嚟越少出聲, 包括我
留名
條友根本唔明我哋講緊咩
以為1 II個期啲人係屌部機
啲一日fans就咪鬼理佢啦
明架啦,總之就一定搵到野屌
你啲口吻真係好任何淫
係呀,真粉
啱啱先講完如果部機得會屌d咩
梗係屌更新同cs啦
總之貴過半價唔考慮

wow原來兩年前嘅更新同CS係好正常
大家白屌啦
要不是9月1睇下有無啲期望 真係唔會出現
講講下又真係有啲任何淫嘅味道

又係無論你講咩都好
佢都只會回一樣嘅嘢
認真講 冇8+真係唔使睇
所以琴日覆完2次就直接block柒 唔好晒自已精神
所以都係觀望
無8+就可以望換iphone定pixel
佢肯用 8+G1 嘅話 我去 sony store 用原價買又點話

呢筆錢應該慳得返
總之要捽到個品牌係垃圾級
愛之心恨之切?你不如坦白認係hater啦
我今年其實仲有quota俾罪大新機嘅
但罪大真係要生性
回咩?睇過?
quota大家都有 一部電話要得幾多錢
問題係比得值唔值同爽唔爽
唔通好似我fd咁8K買部1iv返黎冷氣房都過熱 上到山直情機都用唔到
黎手第2日就放返出去搵自已黎搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞