買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
買保險係將不可控變為可控,係風險管理。

當你將自身抽離去睇件事就更加宜明,例如家居保,萬一你爆水喉滲lift要倍成百萬,你無乜可以做去減低件事發生既風險。
買份家居保千幾蚊個月,出左事你就唔駛自己出錢,成件事就變左做數字遊戲,變為可控。

如果係淨係諗究竟邊個賺邊個,你永遠唔會諗通呢個道理。

當然現實無世界複雜好多,有d風險本身係搵笨,例如年金,儲蓄保。

醫保方面,其實你識玩係有得賺,有d agent會教你。同埋真係要搵個識同你claim既agent,香港claim錢好複雜。

我聽過有d人會用壽險形式做信託,呢d詳情我就唔知。

之於on9方面,我覺得做agent先最on9。我身邊唔少朋友做,佣越黎越低,競爭好大,又要俾上家拆佣,無人脈關係既好難做。講到話係自己生意好好聽,形瓷上根本係傳銷,無單就無糧出俾你,office都要租。仲要幫公司請埋人build埋team。
其實d人係咪覺得買完保險claim得越多越好

我份醫療20幾年無claim過 我覺得係好事
睇到呢度已經唔洗同佢再講,一係小朋友,一係對自己或者家人完全不負責任嘅社會垃圾
但問題係咁咪白俾?
20幾年,當你一年幾千,廿幾年,呢到都十幾萬啦,你有錢唔介意姐
呢個數對唔少基層黎講係一筆唔少,可以慢慢用好耐既錢黎
窮撚思維不特止,仲要懶係了解有錢人諗既法
佢講緊有錢到誠哥或者賭王級數嗰啲
二千幾一年直情係好𨶙平,不過要睇下啲保額先知
小朋友嘛
係白比架

其實如果好介意白比 ,應該買個種老左拎返錢既保險,當然無咩回報啦,有得就有失囉

同埋我覺得如果保費係成為一份好大既經濟壓力,就應該諗自己仲需唔需要保險
坦白講,如果生活都有困難,仲買咩保險,顧掂自己衣食住行先,但有病既時候就預左要輪公家囉
我自己睇法係保險都只係一種商品,有需要就買,無需要就唔買,例如我都知有機食品會健康d,但我無錢呀嘛,咁唯有食有農藥既食品囉
我反而覺得越有錢越應該買
保費幾千蚊又係散紙
醫療費幾十萬又係散紙
咁點解我唔比份少d既散紙
不過有啲咩106 真係好柒,鎖咁多年先得幾個percent 保證
大把有錢人買高額保,係有啲小朋友以為冇,越有錢越識做風險管理,點解唔將個風險outsource 出去
保險就係賭你會唔會行衰運
十幾萬其實入一兩次私家醫院就冇,廿幾年入兩次醫院好難? (當然你可以排公立,不過講緊做個手術排幾年,到時唔死都可能已經嚴重左)
掉轉黎講,我宜家比10萬你,但係黎緊20 年每入一次醫院都要比5萬我,你賭唔賭?
話時話 想斷左份有儲蓄成份既危疾 轉出去買過份純危疾
其實可以點做 已經供左個筆錢如果依家斷供 又會點
有冇巴打可以講解下
其實要睇下咩Plan同咩公司,分清楚究竟佢主要賣點係保本Sell保證金額定Sell激盡啲非保證金額,同埋係以長期儲蓄為主定短期彈性派息為主。同埋揀公司好都好重要,公司嘅背景/財力/誠信/當時經濟環境等等因素直接反映佢非保證金額嘅”實現率”高唔高,呢樣嘢低就導致派唔足錢。
你要問返agent 喎,儲蓄型太多玩法,但大多數你預拎唔返或者好小,同埋買咗後有冇入過院驗嘢或者多咗啲咩醫療記錄都有影響,我就係細個貪平買咗份保額唔夠嘅醫保,有咗醫療記錄而家想買返份大額都難搞
我唔太鐘意儲蓄型嘅保險,所以無咩研究,講真自己唔係有錢人有閒錢,俾佢鎖十年八年流動資金你俾10% 息我我都唔會買
移民仲買?你慢慢留港
移民唔洗買?你問下人去英國洗唔洗買?
樓主阻連登AA搵食, 擋人財路如殺人父母
咁個人安定先買,好急?
交緊$5000一年醫療+儲蓄保
但平均兩年就去睇物理治療做保健,保額上限20000,次次claim盡
So far 都十幾年份野
你要移民過去就要買啦,唔買你睇下人哋俾唔俾你移?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞