買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
佢好似話拎澳洲綜媛
+1
已經等如我十年保費
投資係賭你好運
保險係賭你衰運

買保險緊係唔想賺到
唔通你買危疾你想你自己病到7彩 然後話抵買?
而家好興果啲咩融資保險又咩玩法
淨供息保證十年後幾十萬回報
假設
你有老婆仔女, 老婆全職家庭主婦, 兩個小朋友勁細
你係全家為一收入來源, 你月入10萬
層樓供緊3萬一個月, 仲差600萬未供完
你既儲蓄只有300萬, 未可以一炮過還晒

如果你死左既話, 咁你老婆仔女無晒收入來源, 得你留低果300萬儲蓄, 月月要燒錢, 層樓又未供完, 咁既話真係死得

但如果平平地買份純人壽既, 都只係幾百蚊一個月(舉例, 網上投保36歲, $446一個月, 有800萬保額) , 就算自己大吉利事死左, 都有呢幾百萬可以比老婆供斷層樓有得住, 仲有d錢剩可以比佢挨多十年八年搵其他方法賺錢養住d小朋友先

我自己就有買呢d保險, 只係幾百蚊一個月, 我覺得抵比
你一世人健康咪無用囉, 但是呢唔係個個人都係咁
實有人會中cancer, 佢一定唔覺得買保險係on9
你無老婆仔女一支公無責任無負擔緊係唔使買
你先on99,幾百蚊一個月你睇咁重你小朋友黎?
唔好同小朋友嘈
話你小朋友真係小朋友
你唔使講咩唔關價錢事,如果用1蚊可以保障你死左之後你全家人生活無優你賭唔賭?我先唔信你唔賭,你唔賭呢個世界都大把人賭,會賭既一定多過唔賭。
用1蚊而你會賭但係幾百蚊又唔賭?即係關價錢事,關價錢事而你唔買即係你窮囉

如果又唔關價錢事又唔係窮既,即係你無責任感無家人無人愛囉

你呢d無錢無人愛無責任感既人,的確係唔似其他有承擔既人需要買保險

另外我最憎就係保險狗,無任何一隻保險狗成功sell過我。買保險其實係當期權咁做,你咪on99以為自己好醒,所有做期權既人都係傻仔,你無保險牌既你可以做期權short side, 祝你發大達
做保險佬有邊個唔會老點?
因為大病呢D野你估唔到
買保險就係買當有事既時候一D經濟上既賠償
當然大部份人買得既都寧願一世無病無痛蝕比保險公司
係同銀行合作嘅保險公司?
老母最近做完手術 洗左廿幾萬
話就話有得claim足 但到左宜家都成3個月
都未claim得哂 好撚廢
利申佢買左AIA
前排照次胃鏡連麻醉都成年半保費
早排做手術,入私家雙人房,埋單16萬幾,claim足
如果排公立,我應該痛到跳咗樓
上年入私家訓左四日做手術
都=6-7年保費
其實就無賺到 因為知保險單 d醫生都會收貴d
但最少即刻入到院 唔洗煩經濟壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞