買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
如果你無兒無女無家無室
本身都搵朝唔得晏
就梗係唔好搞咁多嘢啦
岩呀,睇得最清楚最通透就係你啦,你無責任養你父母嫁,你死左無人想,佢地生你之前都無問準你,所以你岩,記住唔好俾繁塵俗世影響到你,就算你無死到都唔應該照顧你父母同屋企人嫁

應承我,千祈唔好屈服
你咁灑脫係你個人嘅福氣
唔洗應佢啦,根本就無能力,照顧唔到自己屋企人就不斷洗自己腦死左大哂無責任,人只係需要照顧自己,減輕自己內疚感等自己乜9都唔洗理,跟住眾人皆醉我獨醒以為自己笑緊人
我朋友無端端心臟病發去咗
好彩買落份人壽cover層樓
老婆同個B至少唔使瞓街
算啦,而家d人8成都無責任心
又比d網上垃圾洗曬腦覺得保險一定呃人
自己屋企人有咩事就由佢算啦,屋企人賣樓醫囉,問人借錢醫囉,總之將個責任拋比其他人算啦
每年慳左幾千蚊就係叻叻
一D冇自制能力儲唔到錢而舊錢又淨係擺銀行既咪會買
邊間
無呀無呀,幼稚園學前班都讀唔成呀,巴打你最叻呀真係,你唔講我都醒唔起自己死左之後老豆老母老婆仔女過成點同自己係無關係
只要你變成有錢人, 就買唔買保險都無所謂
望都望佢一生平安唔好搞咁多人間悲劇
危疾個concept主要sell 30-60歲時期
做家座支柱 要養仔 要供樓 有大病的話冇工開嗰2, 3年 冇錢供樓 供書教學

60歲以上老人 不如買人壽好過
其實係分散投資既一種
saving係用黎for long term
主要係保障退休果陣有舊錢
當然佢寫可能退休有10倍增長
但係到時8-9倍或者11-12倍我都ok
都係一句啦
正常人係絕對會用2-3%既錢
去保障自己97-98%既錢
真係替你屋企人慘
60歲中左危疾又死唔去點算
自殺?
有醫療保險㗎嘛
自乜撚嘢殺
咁依個世界係蠢人多過醒嘅人
唔知你有冇照顧過中危疾既老人家
除左醫療費以外 仲會有好多開支
果d額外開支咪又係要自己或者仔女嘔出黎

完全理解唔到點解有保成世唔要
要去到60歲就斷左佢
咁你又知唔知真係中咗危疾去私家睇一年個醫療費用已經貴過危疾賠嗰一百幾十萬

60中咗危疾賠嗰啲錢咪又係come from後生供份勁貴嘅儲危,呢樣你又唔計?

當係30年前買落嘅一份儲危,不如你睇下30年前求其投資喺樓市股市個return係幾多?

講到供斷份儲危完全唔洗付出代價
其實醫療費用係用醫療保險黎比
危疾保險係用黎比醫緊果兩三年既生活費
當然你用過去d股票樓市既升幅黎講完全係on9
你30年前知道一定升到而家咁多?咁個個都發達啦
你敢肯定而家有任何一樣資產可以三十年後升?
你會all in落去呢d不確定既嘢?
保險就係要求穩定,明買明賣架啦,買幾多賠幾多,唔好同d有風險既投資拉埋一齊講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞