買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
識d有錢人至買保險 wor
順便扣埋稅
啲人好on9, 買危疾醫療諗住賺錢
計著保險公司賺幾多。自己為乜買都唔知
大把人買醫療保係有賺
知唔知入私家做個手術都5位數以上?
2000幾一年即係200幾一個月
唔貴喎
睇一次專科門診都成千蚊啦
終於有個似樣嘅Comment講儲蓄保嘅定義同買賣股票嘅比較而唔係一味”派唔足/俾錢XXX賺/自己搞好過/一定蝕錢”等等呢啲Comment (雖然有啲保險公司嘅儲蓄Plan都真係幾柒,實現率低)。真正嘅投資你講得好啱,就係唔同Profolio嘅投放資產比例,而唔係將股票同儲錢比較,好多人嘅著眼點一開始已經錯曬,諗住”保險”係幫你搵大錢生財嘅平台,Sorry絕對唔係,都咪撚信啲戇鳩仔保險Agent煲撚爆你個尖以為買咗XXXX就有XXXX萬好撚曬發達咁,要自己了解自己資產分配/投資嘅路向同風格再作打算。
”保險”本身Only係一樣中性並冇立場嘅Product,只係呢行俾香港人玩到爛曬啦真係九成係狗,一成係人。
好簡單,唔需要任何Bullshit理由,只需要”因為你生活喺香港”呢一個理由就足以令你要買好啲醫療危疾意外。另外,醫療唔受你保最大嘅原因通常都係因為買之前身體已經唔健康/出事而出現不保事項過唔到核保,地理環境反而唔係重點,同埋依家啲醫療Plan係有國際嘅(至於細則條款呢啲就唔知),你去到其他國家都未必受惠到佢地嘅醫療資源,所以其實某程度上都要靠自己。
你都唔係就我講嘅嘢黎答,你意思係自己claim到的錢大於你支出的保費就係有賺?5位數又如何?

保險公司本身唔係風險事件參與者,所以即使出事,保險公司都唔會蝕。賠出黎嘅錢永遠從保費度黎,唔係保險公司賠俾你,係其他無事的參保人賠俾你,保險公司只係從中抽水,所以話買得越多,保險抽水越多,而你全部保險都奶中的話,就係一個低概率乘低概率等於非常低嘅概率。你買越多,呢單你賺到,其他蝕返。

你拿買醫療保有賺,只係倖存者偏差的謬誤,更多嘅係唔出事又交緊保費嘅人無出聲。

我唔係話保險無用,係依家保險公司嘅商業賣保險模式對一般大眾根本唔公平。真正公平嘅保險應只由非牟利或政府統籌,例如全民每月都交保費,到下一個月就將上個月嘅錢全部平均按比例分配俾該月病人,咁就對大家都公平,咁先係保險嘅原意。而唔係依家d保險公司咁請幾十個精算師,計下點樣收最多賠最少。
問題就係而家唔應該再有 "一世係香港生活嘅假設"
我唔係反對買保險,純粹探討下,一個世界公民,有能力係歐美永居的話,買保險仲有無必要性

利申:對其他國家保險情況唔熟悉,都係伸手求結果
外國反而仲興買保險同埋冇咩偏見/唔抗拒(其實都因為外國人/Agent相比起香港嗰啲係冇咁仆街,醫療佢地應該唔駛好似香港人咁擔心,不過佢地買開啲咩同埋體制係點就唔清楚啦。
一句講曬呢度係香港,一個商業為重嘅社會,大家只係喺一個唔公平嘅社會體制下叫做自己玩得聰明啲輸少啲咁解,下面你嗰段嘢係最好最理想嘅情況但喺香港係絕對冇可能發生有咁好死香港冇咁多民生問題啦
其實同保險公司買保險就係同佢對賭自己未來嘅健康
你求神拜佛都唔會希望自己贏保險公司啦下話
外國d 保險好多都可以網上搞晒九成唔洗經agent
可能因為咁令件保險產品變得客觀左,等人按自己需要去買
其實唔會贏到保險公司(大財團)我就未聽過有人入賭場係真正意義上贏著行翻出去,不過”保險嘅對賭”v.s”純賭”嘅分別係你可以搵位”假贏一次/輸少啲”,差在你識唔識/肯唔肯用你份精心Plan好過而買嘅保險姐,乜鳩都唔理唔了解唔識然後純供保險=幫保險公司打工,咁就真係抵你輸到貼地啦。
點極唔明

我就係話你聽消費型保險
保險公司係有機會蝕錢
講緊收返嚟嘅總保費cover唔到總賠償額

所以保險公司先會狂sell有儲蓄成份嘅保險
呢啲蝕嘅風險好低
其實睇醫生都好on9
比錢醫生去賺
香港搞網上保險我仲驚,一嚟啲網站寫到你必贏咁款…..Mo撚到你High到即刻想俾錢(即係廣告啊);二嚟自己搞Claim其實都好麻煩,真係好多人寧願俾舊錢人(重點係”人”唔係”狗”)賺幫我Plan好曬搞好曬所有嘢;三嚟其實就咁一個Po都睇得出唔係好多人真正認識保險呢個遊戲(Even我自己都係略懂皮毛,絕對唔係專業),自己搞仲柒添雖然搞柒咗的話至少嗰個係自己…有啲人可能覺得咁樣會心服口服啲掛…
唔係 我指贏嘅意思係指 出大事係保險公司身claim大額金錢
望都望無機會向佢claim錢啦 身體健康先係最大財富 呢句好老土 但如果有巴打出過事就明呢句
財經台最緊要claim到回本
我講緊係保險公司的商業行為,本身就唔係公平條款,係成個行業講。
跟住又有人話我俾兩萬保費,都可以賠足20萬醫藥費,所以一定要買保險。咁賭場都有人贏錢啦,係咪個個要入賭場?你諗嘅係一個人,我諗係成個行業。長遠黎講,依家嘅保險商業模式,保險公司唔會蝕。

至於有公司真係賠多左,搞到蝕錢,咁係佢自己計錯數,操作失當,唔代表成個行業公平左。
係咪已經冇人記得武肺保險單嘢
連登多小朋友
唔會明白作為一家之主的壓力和責任
擺明引戰膠覆佢都曬Gas
你唔好理
大家話係就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞