買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
買保險要年年供
年紀越大就越貴
Claim 完保險之後就加保費
到頭來點都係比保險公司賺
仲未計中間Claim過程嘅各種刁難同你買嗰份分分鐘有陷阱有機會Claim唔撚到

所以有冇人可以話俾我聽保險除咗可以開床單
仲有啲咩好處???
有儲蓄成份嘅就係
點解?
樓主假膠上一頁
俾人起左底係澳洲
拎失業救濟金做蝗蟲
移咗民融入唔到
日日上嚟連登開膠post
低質無營養 垃圾post
扮完女人又叫雞
不用謝
關你撚事咩支那仔
我未有錢到可以俾保險公司白賺
保險公司賺就緊㗎啦,你估開善堂咩……
至於係咪你咁講完全咩著數都冇/用唔著就睇你買咩Plan同咩公司,其實最主要都係視乎你個Agent係咪”正常人類”。
聽你咁講只係兩個結果
1. 你完全唔了解保險自己鳩搞,即係唔柒識
2. 你有個狗系Agent亂咁點鳩你
有用既啲醫院保同意外保
乜鳩儲蓄 拎息就有啲on9
醫療 危疾就肯定唔係on9
前排做手術8皮claim足
返去睇公立啦
保險唔係俾你呢啲窮撚買㗎
窮人買就係
因為我加左15%
其實買保險就係搵自己身體同保險公司對賭
直接入私家唔洗諗同政府排期既分別
最原始嘅保險就係一班人要做某樣有風險嘅嘢,於是呢一班人就每人夾小小錢,不幸中招嘅人就可以拿走呢一筆錢,作為補償。但係,依家嘅保險完全係兩回事。

1保險公司本身唔係風險事件嘅參與者
2保險包嘅嘢唔係100%會出現,即每人夾出黎嘅錢係最後可以無人受益(無人受益即保險公司收益)

所以,依家嘅保險公司只係資金管理角色,本身並不直接產生社會收益同經濟價值。更何況羊毛出自羊身上,賠出黎嘅錢咪係保費度收返黎,唔係使乜請咁多精算師。
成日聽人claim保險claim足
但我見身邊既人每次都claim唔足
而且claim錢過程好漫長
比錢買安心姐
去旅遊都可以唔買旅遊保
租車都可以唔買車保
只係買左就安心d 咁解
唔買先on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞