買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
覺得保險有用全部都係 agent?
蠢個閪咁
唔怪得要炒GME
咁撚正第一次聽會俾多d錢
好的 謝謝巴打
保險人地agent 一定賺你,無計
幫你安排野
如果有事,我有咁多錢嘔到出黎,咪唔使買囉
有能力咪供住先,有事要屋企人籌錢俾你睇醫生,好唔好意思?
保險公司唔會拎保費去投資?
保險一定要買 (非儲蓄個啲)
咩比錢agent賺 送錢比保險公司嗰啲comment, 其實可以唔洗理。開公司唔賺錢搵你去做啦
危疾醫療依啲加埋每年三四萬,就算搵得一萬幾千都應該買少少做個保障。有事上黎,多個錢多個選擇。
通常得岩岩畢業啲𡃁仔先驚比錢人賺,有啲咩事你冇錢屋企又冇錢,咪on99等公立醫院。
有返咁上下年資/收入,相信冇乜邊幾個係無買,除非好似啲外資公司咁好full coverage就另計啦。

儲蓄保險通常的回報都不合預期,但啲人成日拎嚟同自己買股票比較,其實又唔岩。細路仔先做選擇,所以兩邊投資都要做。自己儲到錢就唔使供儲蓄保。如果自己已經有一筆閑錢,有啲人會一筆過整付,通常利息好過銀行定期。 portfolio要有保守有進攻啦,儲蓄保5年10年期,就算利息少,都叫做保本。不過細路仔唔明㗎啦
咪講左資金管理角色。
係咪因為公司保險所以先咁爽
我垃圾公司冇保險 係叫做人工高d
賣任何消費型保險 保險公司咪要take risk 點冇風險
其實純醫療好平
後生仔一個月幾百蚊已經有
我唔係話無risk,做任何嘢都有risk。
我係話你同保險公司買保險係無任何公平性可言,買得越多,蝕得越多
咁真係要睇睇 襯冇病冇痛
謝謝巴打
其實好多人對保險好有偏見
雖然d agent真係九成都係廢,但保險本身係產品,廢唔廢係應該睇自己點買而唔係完全聽撚曬個agent講
老實講個agent只係sales,你買完個保單有冇用,真係關佢撚事,你買幾多先關佢事
所以買保險見agent前係應該自己做功課,然後聽agent 鳩up個時再自己過濾資訊
人壽(非儲蓄),自願醫保,危疾保都值得買
人壽特別係有家庭,留比屋企一啲錢有何不好,人壽非儲蓄一般唔會貴,但人終需一死。
危疾醫保,無人估到自己會突然有咩大病,生活規律有做運動都可以突然有癌症,萬一有事醫療費係好巨量,一般人唔會負擔到。
師兄點睇恆生12萬單野?
蝕既係大部份人
係保險公司賺到既係小部份人
同買股票差唔多姐
醫療保險係咪香港先咁重要?當英國計,NHS 免費嫁喎

係里個移民嘅大時代,人離開左香港,醫療保險仲受唔受你保?

利申:唔識,伸手求討論結果
有個agent定期比你屌有真係有份保單都ok la
明顯出保單時未爆,爆左無改,人為失誤。
賭場都可以因為疫情執笠,任何嘢都有risk。人地行業係長遠做緊,你拿短期一兩單特別嘢黎講無意思。
梗係啦,姑勿論賠唔賠,收左你保費,拿左黎出糧先啦,收一百蚊保費,有十蚊係用黎賠償咁解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞