買保險係咪最on9嘅決定?

350 回覆
119 Like 184 Dislike
公司包其實風險好大
你如果政府工就吹你呵脹
但私人工司真係唔係養你一世
話說好幾年前我曾經請嗰個中年失業人士
佢以前一畢業第一份工就某銀行做
諗住打死一世,點知銀行會係佢接近老年時執晒香港銀行零售業務
以前銀行保險乜都包,一失業乜都無好難再買保
再簡單d講
一家之主死q左
無收入
個仔可能要冇屋企住瞓街
老婆要做雞搵錢養家
你接唔接受到

定係老婆派慣綠帽,仔都唔知係咪親生
反正死左理得佢餓死老婆瘟臭屋
佢話死左無責任,所以個老婆食左個仔都無所謂
危疾最有用唔係保你最尾果十年
係保你頭十年
如果你岩岩出黎做野25-35歲有大病 危疾都claim得哂
如果你買2%綠債債果幾年你有幾多?
到時你賣樓賣唔掂

同樣係風險管理問題
如果你今年年頭有病頭用錢
啲股票跌到閪咁你都要蝕住賣

但如果有保險包底就唔洗
比果少少錢大大提升持貨能力
唔洗一鋪清 我覺得抵喎

仲有 如果你唔係買儲蓄型危疾一啲都唔貴囉好無
睇下我#290講乜先
你講嘅嘢我一早知唔洗即刻駁嘴
建議你睇多幾個replies同成串quote 先
買保險從來唔係講勝率,係講出事果陣,你有無能力可以得到最快最好既治療,令你醫病無後顧之憂
你講勝率,咁所有健康既人都唔洗買,而且社會上無病既人一定多過有病既人
算啦,up得出唔洗買保險果d人,梗係自己無錢,個人又無價值,所以咪病死都無所謂啦
係,全部買既都係on9仔
可惜樓主醒目呃你唔到,大家巴打一場記得千祈唔好買

唔好聽人亂講啲咩冇saving個啲就係好,其實全部都係呃鳩你!唔係既話保險公司邊有錢賺我地啲濕鳩就係靠呃呃氹氹又奶又含先簽到單
係overall贏風險池班客,唔係贏每一個客

我覺得醫保係必買,冇乜討論空間,買大定買細咁解
就算幾千萬身家up嘅人,多數都會買醫保,唔想一舖清袋。

至於其他保險就真係有得拗。我就淨係買醫保廢事又比人話我係A準啦
賭波賭馬賭得多冇計,習慣咗入晒血
仲要講財自屌你有幾多人做到

不過買保險不如買保險公司股票
醫療?
睇下幾多 每月儲1000 就冇所謂
如果一份年供20000儲蓄保,供十年,total20萬,簽單個刻,個agent第一年有幾多佣,之黎個幾年會有幾多佣?
原來claim剩1000
宏利
第一年係5000左右
第二年2000左右
之後都無
咁少
車保,政府逼你買
火險,銀行逼你買

家保,自己迫自己買睇得多東張西望都驚(反正平到1年先一餐西餐價)

醫保,當扣稅用

冇了
唔信可以問下你身邊做保險d fd
危疾無買?
算啦,up得出唔洗買保險果d人,梗係自己無錢,個人又無價值,所以咪病死都無所謂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞