[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (66)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
利申返覺得佢幾有人格魅力
https://youtu.be/bZEY2Y7Lkvg
《世界For Love》盧華Lowa (feat. Luna I s A Bep, CHANKA)
好耐冇見佢未紅之前啲歌
其實唔差
豹真係好紅咩
唔否認佢呢期係多人討論
但講大眾知名度嘅話 Gin同AGA兩個其實應該多人識啲
我覺得紅唔紅可以睇返chill club 女歌手金銀銅
但個問題係所謂紅都係relative to 其他女歌手
同男歌手仲係差好大好大距離
所以啲歌榜風雲榜全部係男歌手都無可厚非
身邊朋友對樹啲歌嘅評價都好極端
唔計鏡架話 男紅嘅其實得mc林家謙
兩個都係靠首偏情歌爆紅 記憶棉/一人之境

但依家啲一線嘅女歌手好似冇乜邊個唱情歌
而睇返深夜浪漫同隔離都算幾成功
可能就係分野所在
流行榜係咁㗎啦
又唔係咩有專業評審嘅比賽
係鬥主流鬥多fans㗎喎

就算係張敬軒
都一樣有鏡粉式嘅fans

如果話例如jayfung咁,冇咁多fans幫佢做呢啲
咁佢咪少好多haters
或者咁樣佢仲舒服呢
未必個個都想睇住自己啲fans同其他盲粉鬥到你死我活嘅

各有各選擇,沒恨亦無怨
係驚呢啲獎,會影響啲歌手嘅知名度同影響力,
然後會影響到佢哋嘅廣告收入
乜深夜浪漫真係算成功咩
新人年嘅歌youtube同Spotify都過1m 女歌手嚟講絕對算成功
應該冇刷 其他歌數據都正常
一人之境算情歌
可能抒情歌都當情歌掛
首歌講寂寞本身就可以通去愛情
特別係最出名嗰句 一個人原來都可以盡興
呢啲榜嘅nature就係咁
如果覺得唔公平嘅
可以選擇唔好咁在意啲榜嘅成績
甚至叫埋其他人一齊唔好理呢啲鬥人多嘅榜
咁先可以降低佢嘅認受性

如果淨係埋怨個結果
覺得「鏡唔值」「陳蕾排太低」「呢首咁難聽都都Top 10?」
咁你實際上都仲係默默地認可咗個玩法

現實啲去睇
如果個榜嘅排名唔係而家咁
而係例如唔知點解小肥第一,ansonlo 30名不入之類
咁呢個榜反而唔會有人理
其實佢中間有好幾年都真係超唔值但照拎
我會咁衡量
如果豹呢刻開幾場九展應該可以比AGA/Gin更快打爆賣晒

紅同難買飛應該係最correlate到
我諗刷唔刷榜頭十都係呢d歌
依家唔係只係喺到埋怨個結果,而係盡力喺個制度內跟佢個規則玩唔到,想推倒重來都唔夠力量呀
因為最具力量影響結果嗰班,就係令件事失衡嗰班人

一係就將啲杯葛搞大佢,削弱啲榜嘅認受性

再唔係自己搭個台出嚟,或者將自己覺得有公信力嘅榜谷到變具指標性,等唔會有咁多overrated/underrated 嘅情況出現 (咁唔知會唔會變咗做「為咗殺死一隻魔鬼,最後培養咗另一隻魔鬼去隊冧前者」)

最重要嘅係要教啲街客,有邊啲渠道可以接觸到各式各樣、唔同種類、主流indie嘅廣東歌,
唔好淨係靠電台榜、串流榜/推介、youtube熱門,
如果唔係只會紅者越紅,霉者越霉
起碼一半
講起就把鬼火
但主流嘅人根本就唔要呢樣嘢

點解紅者越紅?
咪就係因為主流嘅人正正係想睇返啲最hit嘅嘢
如果推另一個榜出嚟,係行「高質專業推介」嘅定位
而裡面嘅排名係同主流hit嘅唔夾的話
咁只會淪為「清泉」小圈子打飛機嘅榜
唔會動搖到spotify/kkbox排名嘅作用

正如早幾年嘅903十大
嗰期又冇以前eason嗰班,又未有而家mirror嗰啲
嗰幾年之間嘅叱咤十大有幾多人會睇?
喺嗰幾年攞到獎嘅歌手,又有冇呢兩年攞到獎嘅咁大迴響/咁紅?

講到底,其實頒獎禮又好,排行榜又好
主流大眾睇嘅目的只不過係想睇自己鍾意嘅明星
而唔係用嚟認識其他「高質」嘅歌手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞