[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (66)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
啱啱聽晒MC Kaho Frenemy
3首歌都好正

二損一:鏡仔團歌feel, 偏歐美風
觸電:AL 跳舞快歌 feel, 偏韓風
Frenemy: 00年代男子組合式K歌 (Boy'z嗰種)

頭2首呢啲風格
估唔到Kaho 都算carry到
期待MV
咁都有得怨咩
應該話十大入面DJ肯定係最低人氣嗰個嚟啫
但係舊年有發生元朗信義中學嗰件事 我覺得有社會事件加成跑出好正常 今年立即冇聲冇氣
連登最愛CAllstar, RB冇影
唔係怨
係樓上有人話依家先係應有秩序
原來少數人霸榜
冇晒女人係好現像
覺得佢唔合理啫
咁事實係唔夠紅就唔夠紅㗎喇
咁冇計 要怪就怪佢哋fans
鏡粉每次出新歌都集資賣廣告 周街都係 點都會吸引到新聽眾
呢個話題每個月都要嘈一次
每個post
流量密碼
就算你抽走鏡都係男歌手/男組合玩哂㗎
agger現實就係如果夠紅都會有人幫佢刷
二損一完勝曬鏡啲團歌喎
以前就算冇男歌手組合 都係春卷玩哂
唔知會唔會跳舞
唔係最紅嗰幾個霸榜邊個霸?
重點係有冇新人有能力挑戰霸榜嘅人
例如2020年嘅家謙同鏡 當今嘅MC
仲有我講嘅應有秩序係喺「舊人交棒俾新人」
唔該唔好再斷章取義
所以春卷咪比人屌左咁多年囉
除咗羅乜聰同簡淑兒兩隻常駐大台狗每個post都一定會有個反鏡撚入嚟引戰
上個post就kuma再上個就世界與你無關上上上個就難聽歌手俱樂部
隔離港產電影台又係有隻連登高天鷲阻住晒
其實班反鏡撚係咪有個whatsapp group咁有系統嘅
以前就算菇 琪幾紅幾勁
咪又係俾哂啲獎雞容
呢個咪我講嘅新人挑戰完霸主都冇用
唔係其他人唔夠紅
我樓上都話樹都好紅
但都比人刷榜刷到冇位企
係唔合理

樓上話呢個係樂壇新人當道嘅「秩序」
但唔係健康嘅「秩序」

之前聽過903訪問中學生
佢話搵新歌聽係去串流榜聽
所以剩係識榜上前列位置嗰啲歌
呢個咪係刷榜對其他人嘅影響
歌問題啦 成日屌DJ成日出埋啲MK歌
呢2年出返自己野人氣就靜晒
話時話,泳兒冇人阻喇,咪又係唔紅

依家牙醫陳佰Alan Po呢堆都係俾人感覺過氣
Jay Fung陳蕾叫彈得起應該係因為之前冇人識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞