痴撚線四個人一間房

305 回覆
723 Like 79 Dislike
你地2個幾多歲
月入幾多
零分重作啦 你條仔加佢阿哥定細佬
齊齊做警犬 住乜都得啦
宿舍又得 公屋又得 私樓又得
明白你
我男朋友屋企房都冇 成間屋得一張上下床 百幾尺
但係經常性計埋我住五個人
其實我本身屋企係香港黎講都算大 所以係佢屋企都幾唔慣 但平時同佢好少時間見 所以會好想見佢多啲先上佢到
但其實真係好冇私隱 唔係話嫌佢窮乜乜乜 可以同佢一齊既將來唔買樓都冇問題
但係當真係咁多個人逼埋一齊住 真係會搞到人都癲
人地話即使係男女朋友 老公老婆 都要磨合雙方既生活習慣 亦都有唔少人係磨合唔到而分手
依家係要磨合曬咁多個人既生活 真係會好辛苦 又冇得做啲乜 有口難言

絲打你仲癲過我,咁細真係好有壓逼感,第一次四個人一間房嗰陣,我已經有窒息既感覺,瞓唔著想半夜偷偷地返屋企算,但其實我地兩pair作息時間實際只有兩三個鐘重疊,就已經被人嘈醒兼瞓唔到。

絲打遲早後悔

其實人地一家住
你搬入去唔覺好尷尬?

究竟咩心態

房都無好心你就咪鬼入去啦
你配合成家人生活 人地成家人都因為你要改變生活習慣啦
又無私人空間
真係想著少件衫訓下覺都唔得
屌 好撚癲

明知人地屋企唔係大仲要走入去阻住人地全家人 究竟要幾厚面皮先做到
我想問下男友佢地有冇屋企返?
如果有真係就手好多
同細佬夾下間屋既使用時間
再唔係踢個細佬走,橫掂佢地都冇撚用,又冇份交租仲要問人借錢搞生意
八個大一個細路喺150尺劏房屋度開party兼食飯,有冇試過嗰種感覺?
臭雞 返自己屋企訓啦 講到好似逼你係條仔到訓 依家有得你訓又嫌三嫌四 間屋你既咩 唔岩咪返自己屋企 講撚到自己好慘
你同佢細佬條女都on9
比返間房人地啦
分開住儲唔到錢?
分開住就會分手?
4條友咁樣迫埋住都唔慌開心啦
明白你
其實我本身屋企係香港黎講都算大 所以係佢屋企都幾唔慣 但平時同佢好少時間見 所以會好想見佢多啲先上佢到
但其實真係好冇私隱 唔係話嫌佢窮乜乜乜 可以同佢一齊既將來唔買樓都冇問題
人地話即使係男女朋友 老公老婆 都要磨合雙方既生活習慣 亦都有唔少人係磨合唔到而分手
依家係要磨合曬咁多個人既生活 真係會好辛苦 又冇得做啲乜 有口難言

絲打你仲癲過我,咁細真係好有壓逼感,第一次四個人一間房嗰陣,我已經有窒息既感覺,瞓唔著想半夜偷偷地返屋企算,但其實我地兩pair作息時間實際只有兩三個鐘重疊,就已經被人嘈醒兼瞓唔到。

絲打遲早後悔

其實人地一家住
你搬入去唔覺好尷尬?

究竟咩心態

又無私人空間
屌 好撚癲

明知人地屋企唔係大仲要走入去阻住人地全家人 究竟要幾厚面皮先做到

香港而家d女人/女仔真係好撚痴線
自己唔要面 仲要上網屌鳩人
已經講到明兩邊屋企都細
咁不如返自己屋企啦
兩兄弟同一間房 上下床咁訓仲要各帶一條女
你係人地間房訓 日日著住睡衣對住人地細佬怕唔怕醜架
又話搬返屋企段感情又唔知點咁
大把人分開訓加埋跨區啦
明白你

絲打遲早後悔

其實人地一家住
你搬入去唔覺好尷尬?

究竟咩心態

又無私人空間
屌 好撚癲

我又唔覺得樓主屌9緊邊個
只係對現實感到慨嘆
4個人訓一張碌架床 諗起又悲哀又好笑
btw你有咩計劃買樓? 兩人月入幾多? 討論下儲錢買樓好定出去租仲好?
你而家係直情浪費人生
窮又要學人同居 你就真係痴撚線
點解唔返自己屋企

絲打遲早後悔

其實人地一家住
你搬入去唔覺好尷尬?

究竟咩心態

又無私人空間
屌 好撚癲

只係對現實感到慨嘆
btw你有咩計劃買樓? 兩人月入幾多? 討論下儲錢買樓好定出去租仲好?
你而家係直情浪費人生

係無奈但唔係冇解決辦法
冇條件二人世界就咪鬼同居啦
依家又唔係冇屋企返要焗住四條友一齊住
一係你放棄買樓,反正你都覺得點儲都追唔上樓市升幅
咁不如俾大家好過D,同男友搬出去租樓住

當你地每人月入萬二三,兩個人加埋每月都有兩萬五左右
住間六千零七千嘅劏房,仲有萬八
地方係唔大得去邊㗎喇,但起碼有個兩個人嘅安樂蝸
每個月每人拎住九千蚊
當你食齊早午晚三餐40+50+60=150蚊
返工放工搭車預40蚊,俾多10蚊你,齊頭200蚊一日
禮拜六日都係每日200蚊,點洗隨你
一個月都係六千零支出,每個月每人仲可以儲兩千
淨低嘅錢俾你做娛樂消遣費用

每個月兩個人儲四千,換嚟舒服少少嘅居住環境
唔洗咁多人逼埋一間房,夜晚仲可以同男友扑下嘢
最重要嘅係,生活環境好影響人嘅心態
日日四條友逼埋一間房,大家enjoy晚晚4P就話啫
咁樣逼埋一齊住,加上明明努力儲錢想買樓
又一直買唔成,咁嘅環境實會焗住一堆負能量
搬出嚟係就係儲少咗錢,仲要顧好多家頭細務
但係返完一日工咗辛苦,放工返屋企都想舒服少少啩?

如果你想每個月儲多D,可以自己煮飯食
夜晚煮多D留埋做第二日午餐
朝早起身整D簡單飽肚嘅早餐
買餸學格價,街市學埋講價
隨時兩個人一日100-150蚊都仲得
捱多兩罐罐頭,就算去街都係揀平價嘢食
每個月要儲多兩三千不是夢

睇你點取捨,又睇你男友願唔願意咁捱
同時都好睇你同你男友嘅關係適唔適合搬出嚟同居
唔容易㗎,但香港就係咁㗎啦

再唔係...
你同你男友返你屋企住囉,唔一定要住男友屋企㗎

利申 自己一個搬出嚟住嘅

多謝你地咁夜仲理我呀,特別係你 順便一次過答埋大家,點解住咗入男友家,實情係我屋企係仲細(我真係去邊都冇生活空間)我屋企細到連房都冇,又係碌架床床,男友屋企總算有兩間房,以前拍拖冇地方去,又想慳錢,就會趁佢父母返夜班嗰陣上去見面,嗰陣算兩個人有啲空間,久而久之佢就留我過夜,一晚變兩晚,慢慢就變相同居,但其實我只係得幾件衫褲係佢屋企。我要返屋企住係話都冇咁易,所以我係兩邊走的。

至於點解一定要一齊住,其實唔一定,只係兩個生活習慣已經形成咗,例如每晚一齊煮下飯,定時定候沖涼瞓覺咁,但到依家,呢啲生活方式都已經變得奢侈,空間何價?

我地拍拖原則上唔想下下都要出街見面就有好多消費,食睇戲行街,而且又嘈又逼又貴,只想煮下飯仔,睇下youtube。我諗好多對情侶都想咁,奈何大家冇屋企都冇空間。

老實講我唔介意搬返屋企住,見咗幾晚面,慢慢摵甩個生活習慣,我只係突然覺得好灰,一對情侶要發展到同居,被雙方父母認同真係唔易,結果係要走回頭路,我已經唔敢諗結婚了,生仔更加係天方夜譚,好可悲,香港依家既狀況就係咁癲。

無論我去到邊,都冇空間,你問我點解唔努做野係度呻,我只可以講,我再努力工作,到最後賺幾多錢都係比哂業主,手停口停,自由真係好貴好貴,超乎想像。但總有一日,我希望可以不靠別人而擁有自己既空間。灰完就算,又夠鐘起身返工。

你同你男友分別幾錢人工?
兒家租緊果度幾錢?
搬去D平平地既地方住應該好D
啲描述同我男朋友屋企一樣
又係碌架床 放個衣櫃放電腦枱就冇位
就係因為咁我好少去佢度過夜
好尷尬同佢細佬同房

一屋都男人 男人老狗尷咩尬
屋企咁細就咪撚同居啦
大陸唔玩完,香港樓價會無止境咁升,完全同鬱金香理論違背,冇泡沫見頂。
無計喇
鬼叫無家底 又揾唔錢

係無選擇

絲打遲早後悔

其實人地一家住
你搬入去唔覺好尷尬?

究竟咩心態

又無私人空間
屌 好撚癲

只係對現實感到慨嘆
你而家係直情浪費人生

多謝你明我,我真心非針對佢細佬阻住我,而係我地大家都阻住大家,佢絕對有資格屌我/佢呀哥,不過由於佢太爛玩係屋企冇乜地位,以前又經常唔返屋企,加上有幾分厚道,至今都只係帶條女返黎示下威。

另外,佢兩老係非常之咁和譪可親,我都有唔好意思,會幫手分擔家務同買日用品,總之相處融洽,只係我唔好啫。
條仔咁撚窮好心快d分手啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞