痴撚線四個人一間房

305 回覆
723 Like 79 Dislike
有無人睇到呢個post流咗眼淚...

因為你係細佬嘅女朋友,比人阻住你扑野?
想知樓主幾歲
放食飯睇哂咁多位留言,我都冇咩反駁空間,一個女仔去人度住的確聽落真係好怪,好滋擾,但當初又離奇地發展成咁,我以前拍拖都係分開住,我又唔係mk妹,有讀書有正職,但依家諗返都覺得自己係好唔知醜,唔知點解咁厚面皮,而佢兩老又唔知點解好welcome,男友仲配哂鎖匙比我咁,可能熱戀沖昏頭腦,淨係想永遠痴埋一齊,係失去理智既。

至於我同男友月入幾多等等都早已不是討論重點,原意除咗抒發個人情緒,都想拋磚引玉,睇下香港人到底點睇依家高樓價、缺乏上游空間、生活壓力等困境,好多人留低正皮,多謝有人睇有人認同,令我驚訝既係,好多人仍然覺得靠自身努力,就可以改變局面,依個心態係真係好正面,好值得學習。

再睇返2017年香港人收入中位數係1.5萬,當我拎緊1.5萬月薪既同時,原來我已經高過全港一半勞動人口。夾埋啲新樓樓價、納米樓、劏房、一蚊紙皮、籠屋等等所有相關報導一齊睇,就發現現時香港既狀況係何其畸形,可能又會有人話我廢啦不思進取啦怨啦,但事實就係事實,你鬧完我我屌返你之後,呎價分分鐘已經貴咗兩舊。冇架,追囉,追一世囉,認命囉,勤力啲囉,鬼叫你窮呀?依家個社會就係咁,完。

其實人工追唔到樓價已經係好多年既事,好多人都面對緊買唔到樓既問題,你睇政府推出果d居屋一千幾個單位,十幾萬人抽
我都年年去抽架 當買六合彩
努力d儲錢 好運既咪抽到 唔好運既都可以攬住d錢過世
P.s 覺得單身儲錢好快
移民啦on9
你自己冇屋企返?細佬條女都冇屋企返?
認真1皮左右租到400呎啦

一人比2千5都焗比唔起就抵你逼啦

利申:同屋企人夾份租 1個月連家用比8k5我都重有1皮草

香港人成日呻呻呻 樓係貴 但呢一代無上一代都無得比 唔覺有咩拼博精神

佢細佬岩岩拍拖,又未穩定,又零儲蓄,又懶,只返兼職,前排仲問屋企借4萬話搞生意,笑死,最好笑係我男友準備借,所以已經冇每人二千五呢個benefit。

又無諗過人地細佬都唔想你係度住
唔知以為係你屋企
我男朋友屋企都唔太
佢同佢呀哥一間房
我都唔好意思係佢屋企過過度夜啦
好尷尬囉
放食飯睇哂咁多位留言,我都冇咩反駁空間,一個女仔去人度住的確聽落真係好怪,好滋擾,但當初又離奇地發展成咁,我以前拍拖都係分開住,我又唔係mk妹,有讀書有正職,但依家諗返都覺得自己係好唔知醜,唔知點解咁厚面皮,而佢兩老又唔知點解好welcome,男友仲配哂鎖匙比我咁,可能熱戀沖昏頭腦,淨係想永遠痴埋一齊,係失去理智既。

至於我同男友月入幾多等等都早已不是討論重點,原意除咗抒發個人情緒,都想拋磚引玉,睇下香港人到底點睇依家高樓價、缺乏上游空間、生活壓力等困境,好多人留低正皮,多謝有人睇有人認同,令我驚訝既係,好多人仍然覺得靠自身努力,就可以改變局面,依個心態係真係好正面,好值得學習。

再睇返2017年香港人收入中位數係1.5萬,當我拎緊1.5萬月薪既同時,原來我已經高過全港一半勞動人口。夾埋啲新樓樓價、納米樓、劏房、一蚊紙皮、籠屋等等所有相關報導一齊睇,就發現現時香港既狀況係何其畸形,可能又會有人話我廢啦不思進取啦怨啦,但事實就係事實,你鬧完我我屌返你之後,呎價分分鐘已經貴咗兩舊。冇架,追囉,追一世囉,認命囉,勤力啲囉,鬼叫你窮呀?依家個社會就係咁,完。

有咩咁驚訝
唔通好似你咁上黎怨就可以?
仲有香港樓價貴空間少係一個問題
你自己咁戇鳩又係另一個問題

樓主講得岩, 而家呢個社會呢個樓價真係好唔正常
但我地暫時都改變唔到呢個問題
所以只能認命

而樓價貴, 社會有問題, 同你咁撚cheap走去同男友同居4個人迫埋一間房係兩回事
總之你咁樣係做到自己好撚cheap
睇黎你男朋友屋企習俗係拍拖就要同居
唔係就付諸流水
咁慘呀
咁樣生活慘撚過坐監
個廢閪細佬冇儲蓄冇錢點同你地share房租?
呻完又要返工
自由誠可貴 , 絲打頂唔順既話都係租樓住吧啦
一體會到二人世界其實咩都值得
我就係結完婚比晒錢裝修完間屋先後悔
當初真係情願搬出去住
好心你咁on9仲好意思開po 好明顯係你有問題啦 人地個生活環境咁差你仲要死埋佢住 明知窮 自己係個狗窩仲要去人地個狗窩 人地而家個居住環境仲慘過你本身
咁撚廢 4個人搵錢都租唔起屋
4p
有無人睇到呢個post流咗眼淚...
認真1皮左右租到400呎啦

一人比2千5都焗比唔起就抵你逼啦

利申:同屋企人夾份租 1個月連家用比8k5我都重有1皮草

香港人成日呻呻呻 樓係貴 但呢一代無上一代都無得比 唔覺有咩拼博精神

佢細佬岩岩拍拖,又未穩定,又零儲蓄,又懶,只返兼職,前排仲問屋企借4萬話搞生意,笑死,最好笑係我男友準備借,所以已經冇每人二千五呢個benefit。

佢細佬啱啱拍拖就叫條女嚟瞓 你地好快又可以變返3個人一間房架喇
我同男友下格床,男友細佬最近溝到女,就開始四個人一間房。

房入面只放得落一張單人碌架床,一個衣櫃連電腦枱,已經冇位放多張電腦椅了。

我想講既係,香港地真係逼撚到人都癲,樓買唔起都仲可怪自己,但五成人工交租,租既屋只係縮水到冇再縮,劏無可劏既房,真係痴撚線!

生存係一個毫無尊嚴既納米空間,出街冇路行,搭車冇位坐,返工捱眼瞓,而大家仲未癲,真好野,香港人係得既!獅子山精神萬歲!!!

come on james....你想辦法賺多d錢lor ....打幾份工,租other home
4p
自己一個一間屋
笑死

有咩咁驚訝
唔通好似你咁上黎怨就可以?
仲有香港樓價貴空間少係一個問題
你自己咁戇鳩又係另一個問題

我唔明咁後生點解會覺得自己一世都係KEEP住喺呢個人工/拎中位數左右既人工

因為樓主冇能力
普通一個文員仔,都冇晉升機會啦
有啲工種真係點做都係基層
去到盡都得萬五
而且話樓主係好女仔既巴打真係要帶眼識人
家教好既女仔點會cheap到送上門同居
難聽講,各位巴打將來有個女
都唔想一大左就同人同居日扑夜扑啦
就算冇佢細佬 同佢女友

兩個人訓一張單人床都訓得唔好啦
香港人到哩一刻到仲接受到
真係吹鳩漲
跟手仲有班上級僕從走出嚟話你哋窮係你哋唔努力

係 原來住咁基本既要求都要"努力"先有 (呢班人口中既努力 姐係做生做死)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞