新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
就係睇緊reddit r/rust
我淨係想做hobby coder
自己做腦細都唔想
摺衫嗰間應該都有
行infra搞cloud果邊好有前途
devops路線好過好多曲狗
401k 係退休金投資,不過有稅務優惠。401k 係用稅前收入投資。投資年嘅稅會俾少咗,因為投資401k嘅數目唔計稅。401k投資後一路滾大到提取時先扣稅。401k目的係退休,所以59歲半前提取會有penalty。另外401k共款有上限,一年最多$20,500,50歲以上再高啲到$27,000 。

example
pre-tax income $100, tax rate overall 20%, 10% retirement investment.

without 401k:
retirement investment = $100 * 80% * 10% = $8

with 401k
retirement investment = $100 * 10% = $10

一般人退休後收入會少過未退休前,tax bracket會低啲,提取401k時所俾嘅稅亦會較低。

有啲僱主會有matching,例如Google係2:1。員工供20500,公司供10250。咁好多人都會供爆401k攞盡公司matching。爽!

至於我有無401k你自己估。
三年java 想轉devops 有無師兄知大約幾高人工
已經有terraform gitops argocd經驗
想中六合彩
0.7左右

呢幅圖嘅野你涉獵咗CI/CD, IaC
咁其他有冇認識下?

如果淨係識IaC CICD, 我諗30-35k
K8s 同 整過efk
K8s係純粹起個細細地嘅k8s (例如minikube)for fun定係for production兩回事黎所以想問清楚
Prod,用eks,主要都係用返argo配合helm 做deploy
Security 同 network policy其他team負責
識埋k8s如果純做DevOps嘅話35k走唔甩啦 可以試吓fight上40添
0 devops 經都可以40k 啦
不過都睇你base 幾多
你base 未到30k 咁一定難啲40k
唔該師兄
Avg都有,想等以家on premise migrate到 aws 完左再轉
我估你講0 devops經 40k係講緊佢做Programmer識嘅個堆knowledge 值40k
我畀呢個數係假設佢做咗3年冇跳槽 然後估佢而家人工大約30k 當然唔排除更多

不過佢而家係轉範疇 所以我覺得公司請人會睇個個人對呢個範疇認識有幾深 我用返張roadmap去對下 佢仲有啲topic係未開始explore嘅所以先會落喺35-40k呢個範圍

結論係要撈得好 點都要識code
最好梗係自己寫 搞哂frontend backend
不過無家底 無識人 搵唔到funding 同client
真係難 所以最後都係幫人做
有冇人公司有用nodeless k8s?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞