新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
老老實實 正常人都唔鍾意人用第三人稱講自己個名架啦
啲乜巴勿巴真心聽到銀耳 呢鋪我撐樓主嘅
jq都算, notepad++做乜鳩
巴打有料
跳番出黎人工叫double? 有冇比人壓價
頭個幾份有呀,叫27k比人壓到落23k
後尾有28k offfer但係公司有啲遠
所以攞住28k個offer再出去in試下叫32k
結果in得成,做埋skill test話可以比到36.5k
新工主要做python + docker cloud
正常人聽人用第三人稱講自己個名
應該都係笑兩下無咗回事
#711笑死我
唔洗標簽正常定唔正常人,只係大家睇法唔同

純粹開個post黎俾啲 唔用 & 唔想見到人用 第三人稱稱呼自己嘅人討論IT姐,笑兩下冇左回事嘅人係冇影響

同埋呢個都只係#1嘅其中一個建議,冇講過亦冇可能阻止 e.g. 手巴 同 腦仔 入黎繼續用呢種方式講野

加句面斥不雅係想進一步discourage呢啲行為,其他人堅持厚面皮,的確係冇計,一係ignore由佢單機,再反感d嘅咪block,呢啲都係各自嘅自由

又例如1001唔開post,喺另一邊post俾人叫佢開返呢個post,但都賴死唔開嘅,到我開左呢個post嘅時候,佢又會繼續厚面皮入返黎討論,我講句1001唔開post死全家都係想condemn呢種無賴行為,啲建議好卑微咋
見過有人做10年 人工都唔過30k添
嗰個人係真係experienced 但唔係勁 同佢做嘢唯一希望係佢唔好倒米
當然有d人純粹係起薪低 俾人壓價 唔轉工

好認同樓上有人講 人工同能力從來冇必然關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞