新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
Fg 之前有vender offer 22k 但最後都係簡左做HA cjp 想無咁辛苦 但做Ha cjp 出返去搵工既話會唔會比人覺得好廢 同埋諗住過兩年過加拿大
我又唔係好明白你想問乜你都揀咗cjp, 之前有vendor offer關依家咩事?

人地覺得你廢唔廢我覺得其實無咩意思, 我估你想知嘅係出去搵工難唔難搵. 係嘅話, 你直接出去見吓工咪知

諗住過2年過加拿大又睇唔明關咩事
就係驚比人印象無咁好做HA hea 99 難d搵工 同埋學唔到好多野 到時過加拿大搵it工又會再難d
咁你依家有咩選擇? 間vendor仲等緊你, 你可以即刻辭職入返vendor都得?如果無選擇嘅話我覺得無謂諗太多增加自己煩惱. 人地印象就更加.

我無做過HA唔知係咪真係hea, 但以我經驗"學唔學到嘢"從來都係個人, 唔係份工. 你個人"學到嘢", 做咩都會有嘢帶到走.

亦都唔好信人地講咩OT學到嘢, workload同學唔學嘢係無關係. 所以就算你仲可以彈返入間vendor, 我都唔sure係咪"學到多d嘢"

加拿大搵IT工有其他ching講過係睇重返你正統coding/ds&a. 我覺得喺香港你唔會有on job training去改善呢方面.

既然你當初入cjp就係為咗無咁辛苦, 咁你不如用返d多出嚟嘅時間自己補補佢啦. The rest is history. 諗多無謂
fg想無咁辛苦 ,但之後就唔怕辛苦想出返去搵工?做多三年升cap逗5皮好過啦
加拿大就唔知 但係香港就應該會有d影響 如果你係senior見條友係ha做會有咩諗法?
我同你相反 唔要到cjp offer
Take咗vendor offer 準備入去受死
真係好撚煩
我又要食免費飯
用太空卡加新email啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞