新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
我而家由year1開始做
有無人做緊binance
vendor接咗客project要放人(resource)落去做, 個客都會睇吓你落嘅resource啱唔啱skillset/yoe, 唔係你求求其其放個人頭喺到就收錢

fixed price project會睇得鬆d, 錢都係俾咁多你vendor自己搞得掂就ok
按人頭收錢就睇得緊d, 唔係求其放d fg喺到就收錢
好多理由嘅
最常見本身唔係IT 為主公司, 做d d one off大project(e.g. internal system revamp)無乜理由自己請一堆IT 汪汪養住

唔同vendor又可以有唔同專長, 例如big4 做security audit嗰d好d你可以搵佢地做audit嗰part, 再搵其他vendors分開做dev / ops, 都有segregation of duties嘅意義喺到

但vendor同vendor之間嘅coordinate就通常係地獄
唔同公司應該有唔同model, 但基本上都係depends on你用咩resource, 你用越高級resource(e.g. 20yoe architect)咪越貴, 因為個價通常同resource人工掛鈎, 所以你會見到有d vendor為咗接單會用多d fg同印度大劣人壓低個cost.

員工角度working level就唔多關你事, 你都係收咁多月薪, project個價只係你老細想賺幾多錢, 唔會點落到你袋. 你人工太高 可能會令你落唔到project, 鳩fing fing幾個月無嘢做俾人炒

頭盔: 全部聽喺vendor做嘅connection講
Binance
Crypto.com
Clover health

Binance
http://Crypto.com
Clover health
9gag

到你做到嗰時上嚟update返

有d人人工高唔係因為純粹因為佢能力高, 可能佢喺間公司做咗好耐老細都好信任佢, 高薪留佢喺到做個gatekeeper咁. 唔係話佢定一定能力低, 相反嚟講佢地喺到生存到咁耐自然有佢道理. 總之佢呢刻做到高級可能係種種緣故嘅集合體, 有佢能力, 有佢努力, 但更多時都係運氣, 唔係每次都replicate到

人老咗又要睇住頭家, 可能又要供樓, d 細路d 補習班又唔cut得... 俾人炒都真係咪話唔驚. 後生就話好精力有時間即刻再build up skillset都得. 仲有d本身人工高, 轉工/移民搵唔返相同lv嘅心理包袱...

我做緊果間fully remote, 不過唔自爆
之前in間叫Leapxpert 好似係fully remote
仲有間叫covergo冇in過, 不過睇JD係
bowtie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞