新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
好耐無見基巴
你做緊間強國crypto 點
之前仲聽你講日日寫docs
都係寫docs,冇dup 過code,好多時間揾外快
我答果位巴打話搵緊”total 32k”,咁我估佢係計埋bonus,但我寫呢個path入面嘅range計唔計埋bonus我覺得都合理

我身邊有friend做左5-6年港資 in-house都大欖45-50k

如果講勁人我諗一開波都30-40k up,呢個價應該算真實
the仔想知係base定連埋bonus
我自己覺得以上個價如果只指basic salary 未計B仔,咁應該係above average
同意
利申 below average
呢D拎45-50k嘅港資位係咪通常要成日ot
港資應該咩位都成日ot
學成DDD未?
未,前嗰排損手爛腳,依家先有返啲時間去反思自己做咗啲乜,重新嚟過
OT就少少啦,同埋佢5-6年冇轉工,一路加到呢個數,做嘅野都係普通CRUD + .net野

佢都唔覺得自己特別標青,純粹demand大,成日都留唔倒人咁,係咁升係咁加人工
其實我都係大概咁講個range,冇乜data analysis back up 但見倒啲正皮又好似有人認同

至於B仔,假設基本嘅雙糧咁計,都係8.33% difference,分別唔會話好大

本身bonus多嘅話,好似我公司咁,basic salary又會低返啲,冇死錯人嘅
Senior位?寫doc唔洗寫code咁搞笑
年年轉工我覺得個加幅會再大啲

如果好彩泊到好碼頭嘅話,就留喺同一間耐啲升職機會大過周圍跳

我反而覺得一開頭會加得多啲,始終starting低,之後會有個無形嘅ceiling (當然視乎公司同行業搵唔搵錢啦)
唔係,我做緊大6班19同事嘅翻譯員,翻譯唔同dapp 嘅英文developer doc
假設人工福利workload一樣, 亦都唔使考慮夠唔夠能力, 大家會想做多d咩類型嘅工作?

- 幫公司做product e.g. internally寫website, 做大廠/startup product
- 做vendor幫客諗同砌solution e.g. solution architect/engineer
- team facilitation e.g. DevOps, 引入agile之類development culture, developer manager
- R&D e.g. 研究algo, data scientist
- 其他(歡迎提出)

純粹想問吓大家有冇咩"夢想"
我想個product真係幫到人/多人用
Vendor狗也不屌
既然$$一樣,會想做啲對人類有貢獻嘅野:
- 醫療科技
- 探索宇宙
- 開發晶片
幾好吖
我覺得developer係應該要有product owner心態
假設咗人工福利workload一樣, 如果單純因為workload你會唔會有其他諗法?

同埋我係比較emphasize諗/砌solution嗰part, 唔一定喺vendor做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞