新IT討論區(2) - 冇人開咪我開囉

1001 回覆
85 Like 4 Dislike
或者可以frontend俾唔同嘅aggregate function去database execute, 當然要小心sql injection啦

我覺得backend計好哂淨係return粒數俾frontend好似efficient啲
其實又唔算誇張嘅
當6 7年前IT開始堀起時個mean都有16-18k
隔咁多年通漲+IT依兩年超缺人 fg有21-23k其實都正常
只不過按年資升幅會跌返 e.g. 開同樣嘅價一定會先請返D高年資under pay嘅人
你個range要不停做跳跳虎先得
4年跳3-4次嘅話 上40k的確係可以
但average一定唔會有咁高
身邊肯做跳跳虎既fd都大概fall係個range入面
真心算幾真實
太多人移民 特別係一畢業就去加拿大/做兩年owp過去
好多公司要請人fulfil headcount都降低咗好多標準
尤其係有能力嘅更加傾向走 搞到好多都係焗請
利申公司依兩年都焗請咗幾個 標準由top 30%跌到去average都唔知有冇
再加上而家畢業嘅人當年jupas已經係it開始搵錢之後嘅事
一堆冇心做It但dse高分嘅人為錢途搶晒D位入行
平均質素我覺得係下降咗
個個都淨係blockchain AI ML bigdata (但又唔係真係有能力做)
個人覺得 整體U fg都IVE化咗
三大都係board base收 所以jupas個分會有D滯後
印象中cu先開始收爆 大約2013/14年左右 收爆再overflow出ie
遲一兩年到ust收爆 然後變成cs收爆反而civil收唔爆
個陣應該係cloud computer
宜家cloud 已經係基本
再早D就cloud, security先
然後到devops
跟住再到AI ML bigdata
早兩三年就開始輕crypto blockchain smart contract
無記錯應該係microservice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞