信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
我都中左 但佢退返晒
佢有啲好伏
扣你28 78
等你以為係iCloud
但係唔係買嘢都會有一堆人自動入資料嘅
通常係入apple id
呢款假email勁多

攞到之後佢地就等一段時間入id買野
hsbc hs 都有呢類checking,問題係你個case 有冇trigger 到佢要即時打比你confirm

當年收工去買notebook,等佢set埋機,11點先係百老滙碌卡,都有即時打比我confirm
我女朋友都係咁,不過係 2000 蚊
尋日打咗去銀行傾,佢話要等一兩個月
前個月俾人係Steam碌佐2000幾Hkd
Mpower
試過比人碌鳩咗800蚊
打去cut卡 又話查完會打返嚟
屌佢老鼠 成個月都唔撚打返嚟
又要我自己打去 問完之後先話唔洗我比
東亞前排先大規模中完
果排個個都打上去cut卡
咁都吹奏
有錢就唔係請試當真啦
渣打試過一樣情況
筆數hold 住
調查完就waive 咗,唔洗食
What happened
我嗰張東亞嘅大學卡都係,好似連咩OTP都未收到就打俾我去confirm 筆transaction 係唔係我碌,佢話係海外交易嚟,已經即時幫我stop咗筆transaction 兼cut埋張卡出過張新卡俾我
我都試過,好在最後行山唔洗我俾
如果商戶果邊冇設定一次性密碼做交易
你提出dispute會由商家食番條數 與你無關
Steam比人hack果啲開2FA啦
以前steam成日又印度又俄佬入我account
開左佢一了百了
正解
OTP 其實係保障商戶唔係保障個客
Farfetch呢個網最濕鳩
通常海外容易check啲
畢竟個人唔會無端端走咗去外國
我依家網上買野都係用debit card/ 轉數快。信用卡入落apple pay
我dbs上兩個月試過 又係apple $1000x3
佢即刻幫我停咗咗張卡 第二個月自動幫我wave咗$3000 再寄翻張新咭俾我
我半年前都發生過 渣打卡
我用DBS都試過咁,但銀行主動打嚟幫我換卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞