信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
是源係咁的 係星期二晚11點幾 突然收到短信話我係apple.com/bill 碌左成$2888.88 ,但我十分肯定冇進行過呢筆交易,咁我緊係即刻打上銀行同銀行講番喇,咁銀行就即時幫我停左張卡,仲話會幫我調查番筆交易,但要等6-8個星期。

咁當時我就問等查完筆交易唔關我事仲使唔使我俾,咁銀行職員就話等查完唔關我事就會回番筆錢落我信用卡戶口,唔使我俾。

當時我仲質疑佢平時係網上買野都要入OTP ,點解俾人盜用我張卡,可以唔使入OTP 都可以過到數。佢就答話係商戶個邊冇呢個設定,就唔使入。

個陣完全醒唔起報唔報警呢個問題,之後上網睇番,好多人俾人盜用信用卡,銀行要事主硬食。

琴晚醒起要打去銀行問下使唔使報警,點知打左好耐都冇人聽。
依家又打緊入去,都係等好耐…但呢刻都仲等緊…

有冇人好似我咁信用卡俾人盜用左?
比大陸仔拎去課黑石
樓主你用邊間銀行信用咭?
唔通又係行山
咩銀行
有網上報案
我行山
都同你一樣中左Apple課金 幾個月前
邊間銀行邊張信用卡
你個間應該係行山
唔係針對邊間銀行
但我估係恆生
即係硬食左?
邊間銀行邊張信用卡
行山啊
三個月前試過
HSBC Signature 卡,打去同佢傾,佢話見到係墨西哥比人買左千幾蚊 apple 野,幫我跟進,個幾月之後就 waive 左條數

無報驚
你有冇中招啊?
最後銀行使唔使你俾啊?
好心行山咁多盜用case就改善下啲保安啦
Citi中左microsoft碌左6百蚊要我找左卡數先幫我調查,又係等6-8星期,最後退返錢

出名麻麻既東亞呢方面就做得好好

之前俾人盜用左信用咭 look 左幾單幾千蚊既網上買鞋既記錄
佢即時打黎問我有無買過呢D 野, 我話無, 問我係唔係香港, 我話係
佢即時幫我停左張咭, 即話幫我check 筆數, 叫我唔使理住, 調查完之後
無問題, 筆數會無左
東亞呢方面係幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞