信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
我都試過, 銀行處理得好慢, 自己打上apple refund最快

利申:恒生銀行
係咁既 岩岩成功打左俾銀行,職員同我講話報唔報警銀行都尊重我選擇。
其實我糾結緊究竟需唔需要報警,因為呢筆數係未顯示係我月結單到,要等再下期月結單先有。

真心成日都係睇到東張西望講俾人盜用卡,冇諗過會發生係自己身上🥴

諗左好耐都唔知係邊個位可以俾人盜用到,因為張卡一路係自己身上。😟
最後銀行使唔使你找呢筆數啊?
屌我都係 一樣2888.88, 我係enjoy card
即刻打上去銀行話唔係我碌 我無授權到架

但佢話已經block左無交易到
個transaction唔係charge
佢話停卡同會換新卡比我

朋友話都係要報狗
邊間銀行?
我搵Apple退 成功退到
銀行話知我係死
盜完都冇聯絡過我
我HSBC Red,打去佢第2日就waive左
恒生同渣打都係垃圾
用唔用自己諗
好心行山銀行唔好掛住行山
我又係行山 Apple.com/Bill 兩次$308
依家用完mox信用卡先知道鎖卡咁有用

一網購完就鎖
早個幾月 HSBC Red卡
hsbc app彈左個通知出黎,叫我確認係咪有係uk apple 網上碌咗千幾英鎊,然後我即刻打電話上cs。

CS幫我截咗交易同凍結咗張卡。然後安排換新卡。
呢三年中過兩次,金額唔算大,唔使比。

行山,兩次都係收銀行msg話有懷疑可疑交易,即刻打上去cut。
行山?
6月底中過一次 條友分左7次碌 每次1000
即刻打去卡centre 停卡同換張新
跟住隔幾日就打黎話waive左唔駛我比
咁啲monthly subscription 點算
行山上次肺炎保險蝕好多, 你地係咪想睇住行山死啊
我都比人盜用過黎碌apple

好死唔死 我比人盜用之前幾個鐘 係apple課左好多金

個保安部ON9到 問我係咪唔記得自己碌過 扮比人盜用
試過東亞兩次比人盜用

一次send OTP去我手機但係我無用張卡仲要係英鎊交易,之後cut 卡無事

第二次東亞直頭同我cut咗張卡,但係唔通知我,心諗點解張卡用唔到,打去cs 先知張卡有可疑交易,所以佢哋直接同我即時cut咗張卡
想問行山銀行嘅最後waive 唔waive到!
睇完東張報導
OTP都唔係保障緊你 唔好懶醒問銀行點解無做OTP
商戶無set OTP咁銀行就可以卸個責任畀商戶,咁就唔關你事,而有OTP就反而有機會做咗苦主
恒生 抵啦
早半年前大貓銀行試過
exactly情況一樣
打去即時cut card
職員話唔洗比 會調查8個星期左右

果期找卡數自行減返個懷疑款項就得
到而家都冇事
果啲機構應該無咁易比人偷信息用呱
用另一張小credit 既卡集中搞果啲囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞