信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
揾金管局
鎖咗自動轉賬嗰啲好似扣唔到數
我試過 netflix 同 google 會扣唔到
所以比年費我都用AE
銀行既服務水平同其他科技公司既水平,根本無得比,其實我覺得銀行服務好差
Otp係保障商戶,確保交易之後唔會俾銀行取消
唔會出完貨收唔到錢
商戶話唔洗 otp 到時有事咪佢食囉
咁簡單都唔明
我俾人盗用過兩萬蚊落google 廣告
連表都唔洗填就 wavie 左啦
人地話被盗用被逼找數你就信
銀行無證據既點會企到咁硬
最尾要找個啲擺明身有屎啦
721 驚察紅日黎唔駛再打
用左十年咪就係個問題囉
你用過既是彈一個網俾人 hack 左就
呢排好似好多呢d case咁
點解會咁
citi中左
佢話會先waive
調查完 關我事既話先收返條數+手續費
香港銀行每次炒就炒it狗先點會做得好,況且對銀行嚟講功能唔係愈新就愈好,如果因為做一次大改但整死咗啲data咁佢哋就仆街,你睇之前mox死ser都俾人屌到傻啦,如果銀行死ser分分鐘要賠錢俾啲玩股票投資嘅客,所以點解銀行系統十年如一日,因為佢寧願運作正常就算
card no就十年姐
後面個sec code就會轉既...
除非盜用唔洗sec code啦...
叫得你等6-8星期.等一排就得.報警都係買多個安心
Apple.com 邊使otp
我HSBC BEA DBS都俾人盜用過,次次都係即打上去CUT卡,唔使找數,冇報警!
金管局有講

根據《銀行營運守則》,假如你沒有涉及任何欺詐或嚴重疏忽行為,並在發現遺失或被盜取信用卡或個人密碼後,在可能情況下盡快通知發卡銀行,你就這類信用卡損失所要承擔的責任應以發卡銀行指明的限額為限,而有關限額不應超過500港元。這個限額僅適用於與你的信用卡帳戶有關的損失,而且並不包括現金透支。

所以只要一見盜用就通知銀行,其實就無事
我幾間銀行都試過比人盗用
基本上間間都係1至2個月收得返錢
唯一係tap&go搵極都搵唔到客服
中銀
我都係用行山 幾個月前又係突然收到訊息話我係steam碌左800幾蚊 但我個排冇用過steam 咁就無啦啦比人扣左800幾蚊
我都係恆生
都係Apple畀人盜用
嗰時好似係收到唔知sms定咩話我聽有啲咁嘅交易
好耐之前,細節唔記得,但條友好似一開始唔知點解碌咗個$0.00嘅單先,之後先再碌啲真係有金額嘅單
我即刻報畀恆生知,佢同我cut咗張卡,然後好快send過新卡新冧把畀我
有冇入落Apple pay?
無用, 東張西望個個都有搵
結果叫你俾2千幾蚊搵人調解
上咸網買片佢真係會即刻打嚟問我係咪有碌卡
反應好好
後來我入番steam睇明明比錢果陣要入OTP唔明點解可以盜用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞