信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
1皮都食埋你
HSBC
收到sms俾人碌左過千萬越南盾
即刻打上去cut
最後一蚊都唔洗俾
唔好找
找左就代表認左筆數
到時搵唔返cs條友你搵空氣拗
屌我都係 一樣apple 2888.88
被hack左一大批卡資料
佢一叫你找數個時就同佢講,等等我要錄音,我想將我哋嘅對話Report畀金管局,唔該想請問點解一筆唔係我碌嘅數,要我找咗先,我無收過任何Verification code
之後佢就唔使你找咗先
想請教下除左消費卷仲有咩動力令你用tapgo
應該係銀行資料被人hack左,如果唔係好難同一時間同一方法同一銀行,同一時間被人盜款
我聽人講試過出完張新 個封條未撕 用都未用過照比人盜用張卡
依家"佢話"你過左otp既交易你係咪都要找
呢個係信用卡組織規定
連金管都話管唔到
乜行山同HSBC有唔同咩 保安果方面
都係果句
出mox果種真正鎖卡function咪冇野拗 鎖又得 set limit又得
唔係hsbc 60日會自己同你cut卡果種半殘鎖卡
你老味西亞同shitty仲on9 鎖都冇得你鎖
如果連個OTP都無收過都要找咗先?
依家就係銀行話send左比你 你有冇收到係一回事
單交易係otp 授權左
唔係金管點大條道理話冇得管
平時d銀行至撚怕MA
依家就係MA都搞唔撚掂先要上CCTVB
我都試過,不過係電話都冇打直接cut單,之後要係SMS confrim係咪有授權再重新落單
我用渣打...
試過一次,銀行sent短訊話有可疑交易,懷疑有人盜用
問有冇呢筆交易,如有,就覆1,如無,就覆0(大概係咁)
之後我覆0

一覆完,即刻覆返話已經停左我張卡
隔多幾分鐘,銀行有職員打黎,
話已經停左張卡,截左交易,所以唔洗我俾,乜都唔洗理
會出過張新卡俾我
有無用支那寶同WeChat pay?
平時買嘢係咪拎張卡比人碌?間鋪會唔會有cam影到你張卡number? 依家成街咁多cam, 唔好隨便碌卡,用apple pay反而安全
用渣打係gulu app買左野,第二日張卡就俾人盜用左,對方刷左7筆數 我最尾兩筆先有訊息話我知被盜用,最尾雖然唔洗俾,但都走左去差館備案,估唔到銀行依家d保安咁廢
唔使otp
行山中過外國比人碌歐羅,銀行要我找左筆數先,我話唔會比,等左兩個星期佢話唔駛我比
我張恆生之前都係俾人喺apple bill度碌左$788,佢退返俾我啦
呢個幾年前試過, dbs 同我即刻轉卡 num, 同hold 起問題單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞