信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
懷疑恆生存在保安漏洞
屌 借嚟用住先姐

咪咁啦
我之前都係行山, 簽咗我幾千蚊課金
https://support.apple.com/zh-hk/HT201382

下面有 聯絡 Apple 支援

自己試試
最好打電話
第一次搵佢退未必得 會話私隱問題
各位加油
我渣兜上兩個月俾人係us碌咗,打上去cut卡第日已經hold住條數唔洗找,再下星期就已經調查完waive咗,好快手喎
做咩呢排咁多人比人偷卡用
報上東張

呢幾晚係咁講
試過佢打嚟提返我有可疑交易
見post即刻睇
見比人係apple碌咗8蚊
最仆街係,你正常買嘢,唔聲唔聲,俾個短訊嚟叫你打電話去確認,屌,原來係真,仲以為詐騙,結果又transact唔到
基本上網絡嘅安全措施都係block到正常交易only
試過,同樓主講嘅一樣要等銀行查,冇報警,最後好快唔洗一星期就打嚟話查唔到係本人確認的,所以唔洗硬食,仲send過張新卡嚟
其實除咗OTP
銀行可以點做

係咪應該block D可疑商戶

或者唔係剩係入OTP就可以完成個transaction
我有次又係畀人喺apple買嘢
之後直接打去apple hotline,最後佢哋幫我cancel咗呢筆交易,不過就話私隱問題,唔撚講咩人盜用

而銀行嗰邊都唔使理
行山搞乜撚咁多盜用
2019年試過, 同apple講左幾次電話先退返錢
又係look左3000蚊左右
知道之後即刻 cut 卡,將 d 錢拎出黎,再轉銀行
曲線宣傳埋 HSBC 嘅服務幾咁好
otp係商戶課金用
如果商戶慳錢唔用,就會無otp
如果買野嘅地點變咗喺國外,其實會容易啲發現
如果都係本地買賣就難啲
我女友老母之前都試過無端端有銀行 send message 黎話向 apple.com 有三千幾蚊交易,打去銀行就幫佢 cut card,再打去 apple 嗰邊 check 佢地都 check 有筆可疑交易仲己經幫我地終止左。
唔得
通常呢堆案唔關商戶事

10個有8個係啲人中咗假email,
click咗入email啲link
入咗自己嘅真apple account資料/信用卡資料

而呢堆假網本來就唔係真正商戶黎
同銀行無關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞