信用卡俾人盜用係apple.com/bill 碌左$2888.88

342 回覆
42 Like 203 Dislike
我唔明點解咁多人出事
咁多人出帖
東張西望又報導

但咁耐冇講過係 邊間銀行
唔講驚乜?
我有次都係,比人碌咗3000蚊,佢又send信息又打比我問我有冇碌過,然後cut卡寄返張新嚟
恆生真係廢到仆街~
唔計政見支銀其實穩陣好多
我恒生幾個月都出事
dbs有樣好
佢有得俾你自己lock網上簽賬個功能
好心其他bank學吓啦
鳩up咩

上2個月渣打visa中招, 當時風險部即刻打黎對資料同cut卡, 3日就credit翻條數同新卡到手
以為最後要問有無人好似我咁電話打唔通
試過DBS打黎話有可疑交易幫我cut卡
佢唔打黎我都唔知比人碌左
另外scb有可疑交易會hold起筆數先 再send sms問你係咪可以過數
咁岩個日食飯屋企睇緊東張

OTP個意思係「確認交易」
如果你個OTP比人地唔知從咩渠道拎到埋
銀行直頭會當你確認左交易 連waive都無得waive
未activate點盜
如果用iphone 張卡入左落去電話
交易會直接Show係iphone銀包張卡入面個交易記錄

唔知係咪因為咁無左「網上交易」個step
西亞得
未activate都盜到
服未
半年前試過比人用黎book 大陸既AIRBNB

碌左六萬幾蚊 打去銀行唔洗兩個星期就搞掂

申:痕生濕鳩enjoy卡
盜到㗎
所以果陣先估到佢銀行database出事
而唔係用家果邊出事
咪一樣
唔check數都唔知比人偷左黎係美國入油
我今朝張行山又係俾人碌咗2800蚊
好彩佢冇過到數,即刻停咗張卡
AE係身分象徵嚟,不過香港無乜舖肯收
我就係用debit card
隔離POST又話debit card仲唔安全
我就真係理佢都廢鳩事
debit 明明可以set好多限制
呃都呃唔到你幾多
用信用卡黎打飛機
中就間間都有機會中
但最垃圾一個係 行山 西亞 保險箱
出哂名三大毒瘤

純粹講安全唔講優惠回贈
一定係MOX最安全
唔用就鎖卡,用先解鎖,用完又鎖番佢
網上交易限額set埋平時用開既額度
真係有需要大交易再即時去改

btw用支那寶 支chat 支聯果d就真係唔抵可憐
細鋪緊係無啦。手袋名店,貴價車店,apple store咪有
我都打去apple refund ,第一次唔成功,之後上訴左一次就退到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞