[26]考緊26?你問我答 (42) 車神唔見左呀

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
有無師兄可以答我
今晚同聽朝仲有無得練車...
聽日考試係咪又要改期...
前兩日第一日路試堂 打8字打到勁撚柒

駕院個阿蛇話唔可以油門尾brake一齊用 話有人因為咁而肥

但追post啲巴打都係話定油加尾brake 邊個真

架車一慢就死火打唔到 係咪寧快不慢
空場盞燈得16km冇嘢練到
上斜轉右到轉完都唔駛落尾break , 畀小小油視線望好就唔會驚
我個尾break 用喺落斜到轉左彎前 , 用嚟控制返好車速 , 如果feel 到本身部車落嚟唔快可以唔嚟落break , 就咁收油佢就會自己識減慢. 但呢個位都唔可以收油收到太慢 . 唔係轉左彎會唔夠動力好易落腳 or 畀大油部車飛出去 . 用佢落斜度力轉個左彎 , 轉到差唔多一半feel 到唔太夠力就補小小油轉上去 .

一開始上斜都落break , 畀個呀sir 話會肥 . 後尾好快就適應到 , 因為上斜個右彎本身唔難 . 小小油定好 + 視線望好就得 , 反而落去個左彎先考你速度控制同平衡
元駕?盞燈直情唔會開
練轉彎同步驟都ok
可以打去問有無cancel, 仲駛唔駛報到
你叫人就開到
我估佢意思係叫你唔好踩住個brake上斜
有冇自動波巴絲?
12月沙駕考強
男人老狗學廢牌
八字練好未?
補鐘?唔係8號波 黑雨 應該都照俾你練
考試既話個地濕少少都唔俾你考
落湯雞咁都唔知練嚟做乜 個8字又濕到咁...
可以改堂,但要發爛渣,問佢因為落雨而有意外邊個負責。
職員唔會同你開
駕院阿蛇見到我咁做即刻糾正我,佢一齊用話會搞到brake overheat同剔你油門定係乜鬼野控制不當,有機會肥

我都知比大少少油用煞車控制架車冇咁窒油,但練慣左就冇嘢了
我淨油門打8字
係比油果下有少少chok要留意
老強第一堂都未上
空場盞燈係假狗
係靠cfu喺van上面搖控撳制
果陣深進訓練明明打到好靚,諗住落到黎享受讚美,點知落到黎有訓話

話我上斜個尾燈仲長著
岩岩過左強

未決定路試報街車定駕丸
咦,我打8字都係踩brake畀油一齊用,感覺比較定

不過用brake只係印印下,唔會踩死佢

幾次路試都唔係肥8字
自膠,只係肥過兩次,都唔關8字事
你上斜要踩住個BREAK即係你個油門都未控制到去行慢車囉. 而家你係大油同時踩住個BREAK去拖慢架車, 要快D改善呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞