[26]考緊26?你問我答 (42) 車神唔見左呀

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
又無 好順
但照道理26 同46 起步應該一樣
我就係打字嗰陣唔記得邊個先
46我會鬆少少極力子,比油再慢慢鬆,架車郁就係,冇搵磨擦點

26冇咁易跑馬仔我再進取d, 特別係斜路,比油先再慢鬆極力子,feel到有力推你就放腳行
請問強制試成個流程有幾長時間, 驚趕唔切返工
我係
拉極力子
俾油
放到摩擦點
向前行得
放埋極力

但有時起步死火 係咪我鬆極力子太快
半日 一定要
一開車就死火多數係你冇鬆尾break/太快鬆clutch
起碼你都要預個半~兩個鐘
最後都要所有人考完先返埋去等派彩
我果日考早上, 等齊所有人考哂後學院呀SIR會派成績表, UP 2句廢話就走得, 前後好似2個鐘咁上下. 主要睇其他人考時有冇出咩情況
負皮嘅出下嚟
保險會唔會好貴/唔保
學牌2800左右 立橋
唔計試前報到練習 考嗰刻起到走大概45分鐘
強制行2分鐘左右 嗰時我7個考 大概15分鐘
計埋有人衝唔着燈 前後20分鐘啦
等派彩都要20分鐘 夾埋45差唔多

利申:月頭考完 搭半考 搭3走人
但肥咗嗰啲即場攞飛 唔知佢地要搞幾耐
無踩腳剎
極力子摩擦點唔啱位
個位其實架架車唔同,有啲掹少少已經係
同埋都有範圍,有啲範圍大啲就易啲搵
不過同一model應該都差唔多
最好聽聲,跟住記住個位
同埋要hold 1-2秒,睇路況
Hold完都要慢放
熟咗就可以放快少少,但都唔好彈

不過考試嘅話就慢慢,唔心急就得
而家強制肥咗嘅話 呢排幾耐
最近的起心肝做運動踩返單車,但考車揸慣左電單車我差d一上架公路單車就跌返落黎,唔慣坐得咁高
平均打40個8字就有1個失手
剛剛出路面,
我想問下我由左線CUT 入右線,,,洗唔洗望左右鏡,再望左右盲區?
定係望右鏡加右盲區?
我平時起步多數望左右盲區,就當望鏡,CUT線都係,,,係唔係大TICK?
阿SIR 知道我有望鏡?
佢睇你有冇擰下頭去判斷你有冇用鏡, 你轉線同平時都有旭下個頭留意周圍交通頂到盡都只會係細TICK 你未能充份使用駕駛鏡. 你眼望頭唔旭就有機會大TICK.

起步前係擰下個頭望鏡, 見冇車就再望盲區開車
咁多人放盤,一定有古怪
你記住考試做多左唔會比人TICK, 相反唔夠就有機會FAIL咁你就知究竟做唔做好了.
今日練車行路面時發覺成日都會miss左無望啲出入口
如果要跟足啲YouTube片咁望足晒啲出口真係要再練下

另外上次係度講完斜路開車個問題,今日再練就明顯順利左好多,雖然都仲偶有失手但都算有成功到
再另外多謝有位準女騎分享少少心得,幫我最後一次圈時落斜再上個左彎轉得再順啲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞