[26]考緊26?你問我答 (42) 車神唔見左呀

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
Q: 考電單車流程
A: 如果係從未考過車, 流程: 筆試 -> 強制試(老強) -> 路試 -> P牌
筆試成績46同26通用, 考過既唔洗再考
未考強制試之前只可以係封閉場地練車, 唔可以出街渣
pass左強制後就可以申請學牌 (L牌), 出街練車期間車頭車尾必須掛上「學」字並遵守所有學牌規則

Q: 筆試去邊到報?
A: 駕駛學院/街師傅代辦排期/親身去長沙灣運輸署排期

Q: 邊到有得學/報名?
A: 通常會分為政府指定駕駛學院同街師傅
政府指定駕駛學院: 香港駕駛學院 (香駕) 同新觀塘駕駛學院 (新觀駕)
而街邊見到既MEG係香駕, 新觀駕同A1既代理
街師傳: 李健, 鏗鏘, 傑師, 自咖遊, A1 etc......
另外如果想只單獨報強制試必須要親身去想報既駕駛學院報名 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 觀塘), 不可以跟MEG報

Q: 考車場地有邊D?
A: 強制試只有政府指定駕駛學院可以考 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 新觀塘), 就算搵街師傅代辦都只可以去呢4個場考
路試有沙田, 元朗, 鴨脷洲, 天光道同掃桿埔 (大球場), 其中沙田元朗鴨脷洲係香港駕駛學院私家考場, 只可以經佢地報同考, 街師傳報就只有天光道同掃桿埔可以考

Q: 邊到考好?
A: 主要睇自己交通方便, 住邊同返工地點
香駕私家場有私家斜路8字可以練同考, 路試難度同街場差唔多, 但價錢較貴
天光道斜路8字考場(敬德街)全日學禁無得練, 路線短但多學校
掃桿埔斜路8字場要同46學車爭, 路線主要難在樂活線大斜路起步

Q: 通常考車有咩車款?
A: 香駕/新觀駕: Honda CB125F, 街師傅: Suzuki GN125, Honda MSX125, 豪爵 HJ150 etc....

Q: 學牌出街練車要注意D乜?
A:只可以係以下時段駕駛
星期一至星期五——06:00-07:30, 09:30-16:30, 19:30-23:30
星期六——06:00-07:30, 09:30-23:30
星期日及公眾假期—— 06:00-23:30
其餘時間只可以係封閉/私家場地練車
學禁路段, 高架橋, 隧道, 快速公路 (綠牌路段) 不可進入

Q: 學車有咩建議?
A: 26學車唔似46有個師傅坐喺旁邊睇住, 主要係靠自練, 導師堂係人夾人, 最多只可以指點下你有咩甩漏, 教授少少技巧
街師傅連登三毒: 輝sir, K&K, 貴記

Q: 學牌出車好唔好?
A: https://www.youtube.com/watch?v=KqPhK07mKWk
重點重溫 credit 講波台何輝

[26]考緊26?你問我答 (35)召喚[學牌]車神
https://lih.kg/vMkJcKX

#729 Weeaboo
你地咁緊張因為心態差,成日諗pass,冇諗過肥你都係一件好事,如果考官肥我,即係我做得唔好,肥我係好應該,之後咪再比錢快期重考,無限課金重考考到考官滿意為止你吹得我漲?

cls 學牌出左電單車十日唔夠,比人抄左$960
https://lih.kg/2804215

cls 學牌出左電單車十日唔夠,比人抄左$960
https://lih.kg/vtgHeiX

#143 Weeaboo
等骨位等到有為止之後唔出車咪解決左問題囉嘈嘈閉 政府回血我梗係讚好啦 派完錢比你班失業難民點都要幫補下又有咩所謂姐 反正我有閒錢 你以為我真係肉痛咩

明明係孤鳩寒窮撚
畀人講幾句就話自己有閒錢畀狗抄牌
屌你老母想笑死人咩
原來係CCTOY嚟
重要係咁將武肺講成新冠
白卡車神真係名不虛傳
盲點睇到就唔叫盲點
咁都要check 架啦
一架車快 一架車慢
一定有一架車入另一架車盲點喎
啲人係咪痴線
咁講起, 有次係第一城兜圈時感覺好深, 係愉翠苑出巴士站出面有死車要CUT右先去到, 咁我靠右打燈, 望鏡無車但個頭望去後面就見到有架TOYOTA係我5點方向, 果下自己真係嚇左嚇, 如果淨係望鏡就CUT過去應該就俾左撞車尾
lm
裝埋細倒後鏡睇盲點都照擰一擰頭
我考果陣唔望鏡,當單車咁直接擰頭cut線結果比考官剔我
咁你又衰, 明明第一日就係教望鏡望盲點架嘛
新Po 留名
考完強制隔咗個第五波 咩都唔記得哂
想課金補多幾堂去邊好
邊間先? 駕院都要你上左個導師路面堂先俾補鐘
學牌出25r二手點睇 見6蚊左右有交易 好似抵過ninja400
點樣可以起步無咁易死火?

我成日搵到摩擦點(架車郁前少少),俾少少油,

跟住放另一半離合器就死左火

另外, 想問未鬆離合器之前,已經可以俾油?
會唔會腳break 未放哂呀? 同埋比少少油先搵摩擦點?
其實係唔係正確我唔知, 我比油先就無咁易死火
再比大少少油
未鬆clutch已經可以比油,你唔好一野大啖就得
比少少油會死火你就試下比多少少,慢慢練下就知要比幾多油
另一半離合器要慢慢放,唔好一下放曬
可能唔夠油,我比得少,
因為驚轉左右彎,收唔切油
要改改佢
唔關比唔夠油事
如果真係斜到比唔夠油
你一開始都唔會郁到前
係你放極力子太快/以為hold住極力子,實際拉左一下
咁應該係搵完磨擦點太快放

我好耐之前學棍van,搵到都好快放
大概行一個車位先放極力子
平時考到老強再排路試嘅時間已經足夠你唔記得
26要未鬆之前就要畀少少油, 因為馬力細
應該係
1. 畀少少油
2a. 鬆break
2b. 鬆一半clutch
3. 架車識行, 慢慢鬆埋另一半clutch
你46唔會chok clutch咩
搵到磨擦點, 先鬆break
你咁做法斜路既話死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞