[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike
咁係咪會有啲preset劇本比個dm 去follow ?
冇玩過dnd5版 但係有冇玩過其他board game或者其他系統嘅trpg?
或者trpg相關嘅電腦game?
市面上全有好多preset劇本
最經典嘅例如凡達林礦坑
深水城之類
不過 所以劇本到自創劇本 都只係指引
玩嘅時候player嘅決定好多時都唔會跟足
我自己呢就會用kfc做戰鬥平衡
通常都ok
如果都未夠 血量可以自己調節
monster stat block個寫法係例如 怪係100血到150血(125血)咁
求其唔想煩嘅就拎中間數
太勁拎最低數
太廢拎最高數
通常都ok
我都想搵依啲同朋友玩
但好多都英文
我搞唔掂
咁姐係話如果我買一個劇本
而班3~4朋友又built 左個角色
其實已經可以開始玩

其實香港有冇邊度有呢啲團會開
For 新手

樓主開個個得我都想join但怕太多人破壞左個其他人既體驗
Marvel 電腦steam 買左 dnd個隻game
但未開始玩
遲左入錯過左創角教學
粗略黎講
除左player要有角色
做DM(帶團果個) 都要有準備,先可以開始
DND嘅劇本書一般嘅寫法,係一開始有少少背景俾你
跟住例如去到邊個位,會大慨見到咩咁 同埋可能出現嘅怪 重要嘅npc
要真係點樣做,點樣行,要靠DM發揮
如果全部臨場會好考功夫
你當依家要播羅密歐與茱麗葉
人物你有啦
但個劇情,時空背景,人物會遇到咩野之類,可能都要諗一諗
通常都計過數先嘅
我係試過有次我用隻NPC nat20 一刀斬左隻怪一半血
自己都呆左
BTW
想試下做新手DM嘅
睇睇依條片先
https://youtu.be/bL43rhEsU_g
不過強烈建議起碼玩左一次做player先 咁你會對點玩有個譜

另外私心推一下Critical Role Campaign 2
頭十集左右有有心人譯埋中文
需然佢地唔係lv 1開始
但都係全新嘅game
你會睇到Player點形容自己,roleplay出自己角色嘅特色
不過唔駛學足佢地扮晒聲咁(佢地全部專業配音員+演員)
另外
下面係5e版劇本
有興趣可以睇下(不過得英文)
https://5e.tools/adventures.html
其實無人玩過就真係難玩啲嘅
如果朋友團想一次過join嘅我哋可能再夾夾時間
你可以咁講,買左個劇本之後,搵一個人做主持就可以開Game玩(利申:我無玩過官方劇本

香港有邊度會開團呢就係Facebook好似好多TRPG group?或者呢度?

下次再開團你拿拿臨報名
Solasta同baldur’s gate 3
算少啦 佢拎d8武器
如果佢拎雙手大劍
利申之前帶個劇本就係鼓勵個pl拎雙手大劍
斬落去d數字好華麗
獨立估仔,coc會好玩啲
有玩過依兩隻咁大慨會明點跑
你當真實嘅遊戲都好類似
可幾好似Solasta咁
一開始一班三唔識七嘅係酒館吹水搵任做
又或者似bg3咁 大家突然要面對一個問題
差別在做dm嘅就要好似電腦咁去答player做嘅動作有咩野結果同郁d怪/npc
通常遇到單發傷害高嘅我就會出多d卒仔
或者兩wave怪咁
pl spell slot有限,唔會次次都咁高傷嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞