[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike
依加主流跑團嘅片都係外國為主
香港其實中英都有人用
3.5E中文版Player's Handbook
https://www.eslite.com/product/1001131381659500

不過就淨係譯咗三聖書,即Player's handbook, DM Guide, Monster Manual,其他accessories就冇翻譯過,所以有D用中文版玩但又想玩多D唔同嘢嘅就焗住要睇返英文版
連DM指南都有 點解家陣5E 威世智唔出中文版
其實WOC係由頭到尾都冇出過中文版,
只係當年第三波可能覺得中文版有市場,買版權去做中文版。

結果市場反應不如預期,之後就唔再繼續
係外國 普通書局可能都有三聖書賣
係香港 就一定要去特定bg鋪
唯一見到類似嘅係係銅鑼灣誠品見到有dnd starter pack賣
但係新手千祈千祈唔好買 完全呃錢
入面嘅rule guideline全部官方有網上版
佢只係多左少少骰同棋 一d都唔值
我都有三聖書放係到朝聖
今晚嘅One-Shot session未完成,尚待明日繼續
香港好似好難搵到dnd嘢 都唔好講有冇中文 連擴充規則書都搵唔到
真係得外國網購先買到
有興 0識
我哋有條Discord link可以入去報名
想買合適嘅miniature 極度困難
第三次角色創立教學及One-Shot Campaign已經接受報名

有興趣可到Discord報名
https://discord.gg/hPZXmYR5Hn
我有啲無啱嘅miniature都焗住用
有時啲地形拎埋層層疊啲木出嚟做下氣氛,做下高低位
Classic D&D
玩家唔係真英雄,只係做錯嘢想補救
第二次One-Shot Campaign已經完滿結束,多謝眾玩家支持
有興趣 但未玩過
我哋特別係搞新手向活動
今晚入嚟睇吓點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞