[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike

host過一次團跑左一年 但係講緊一個月跑得一到兩次 每次都係3個鐘到
香港人真係好忙
巴打都係DM好多人都好需要你

佢好想整齊晒所有野 但係魔法未齊
職未齊 種族好似都未齊
lv都係去得lv 4
變左好似有好多濕碎野玩 但最主要嘅無得玩
依家都忙了 online版做pl可能會 不過睇下過一排先
自己圍內玩過coc同dnd
規則都跟唔晒
但好食玩家投入度
香港好難搵啲投入玩家
啱啱出左侏儒同詩人
半獸人有未?
記得佢出左德魯伊
香港人真係好忙
自己圍內有跑 / 帶 PF 同 DND 5e,真心超難揾投入又夾到嘅PL,好多都係講幾句「我要潛行」然後擲下骰就算……悶到抽筋……

唔係唔得,但有啲可惜囉……
要知道點樣去「角色扮演」反而係最難嘅一件事
我都係圍內第一個帶依隻game比朋友玩
學下做dm
但啲朋友成日問我比唔比咩,比唔比物
我都成日同佢講 你自己決定啦
香港始終桌遊類先多人玩
我都會同大家講,其實做乜嘢都得嘅,不過就唔好做啲連玩家都知道可能會導致遊戲立即結束嘅行動
其實好簡單描述下你點樣去「潛行」已經好大分別,不過呢啲係要慢慢練習,或者要每次完Game大家檢討一下,咁下次每個人表演就會好好多
我自己帶就好隨意嘅 睇下d player點
戰鬥果陣好多人唔鍾意形容自己做d咩 好多時係覺得老尷 同埋好似好中二
不過打以外(social encounter)我盡量希望player roleplay
不過依家就算玩都係開coc多
可以一個個故仔玩,適合香港人多啲
DND一入場個設定太多太大
我反而未試過COC,有機會我都想試下

不過如果目標係1 shot或者短嘅都可以唔駛睇設定
利申:無睇過遺忘國度灰鷹etc任何設定
未 仲有之前出左野蠻人
呢隻去到幾多%完成?想一次過等完整版玩
始終Roll play 容易 roleplay 難 (好似係),有啲人可能好入戲,但扮演苦手⋯⋯有得賽後檢討當然係好,我自問冇咁嘅心力去照顧其他人(真心冇時間),希望各位巴絲可以出力壯大個community

呢家搵到班夾嘅團友跑長團,一個星期可以固定聚到3 hr已經好感恩

Off topic: 不過又咁講,TRPG玩法太多,冇話乜嘢方法先係大道天理,係睇大家夾唔夾㗎姐(DM+PL全員當一般扑驚咁玩又have fun的話都冇話唔得嘅)
當然各有各玩法,hit and slash遊戲方式都係其中一個方式

巴打有自己長團已經好幸福

TRPG (咩系統都好) 最緊要係全部人同一個tone
有人鍾意舊式打打打
有人鍾意周圍探索
有人鍾意roleplay
其實無對錯
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞