[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike
你話而家美國就話d&d resurgence
香港又冇位放module, mini, 骰
加上用廣東話dm 難
d&d好難搞得起
好奇問下用廣東話難呢一點
係指好難用聲音扮演唔同嘅角色?

本來我嘅團係4個人 但去到中間因為有player私人事 之後果個時段都唔得閒 我地就唔到時間
無奈提早退場
玩到最後都係淨低3個人
不過都堅持左成年
我覺得樓主廣東話做dm做得幾好
我合理懷疑你睇緊怪奇物語
屌 又幾似
btw stranger thing令多d人留意dnd都係好事
通常英文會用口音黎塑造角色
比如矮人會用蘇格蘭, 精靈會英國RP, 平民npc用cockney
令人一秒會GET到個角色咩背景
仲有好多時用廣東話譯法會冇咗D flavor( eg. fey, simulacrum, goristro...)
當然唔係廣東話就一定劣過英 呢啲係睇dm功力
不過如果你無信心用唔同口音
其實無需要隔硬黎
用其他方式去演繹個角色都可以幫到佢定形
例如一個口疾疾嘅人 同一個句句都爆操嘅人
或者成日講想當年嘅人
你口音可以一模一樣 但都會好大分別
咁我都同意
呢排多咗好多玩dnd 直播 (critical role, mcdm, highroller, stranger things)
令到好多人入坑, 但同時多咗一樣野叫mercer effect
cr effect
當player唔係marisha/liam/sam/laura/travis etc
但係要dm做matt mercer
或者當玩dnd=cr
入嚟一直玩
岩啊
人地個個有做戲背景, 你乜水要matt mercer 做你dm
正常人邊會用幾十分鐘roleplay

d 人仲要寫到自己角色好有layer有缺憾好woke
以為自己做緊直播 心諗jm9
呢個未必關事
睇演技
聲優都剩係用日文
但佢咩口音咩國家都做到 係咪先
其實係因為英文世界通用
但每個唔同民族講英文都唔同口音
變左最易有分別咁解
奇幻野始終係西方出
已經有咗呢d troupe 好耐
口音係已經唔只同性格有關
仲同佢出生同文化都有關係
姐係多咗種元素放落campaign度比dm用
你講嘅演技都重要
要夾player嘅,有啲group風格係hit and slash,有啲group風格係role play,兩種都係正確打開D&D嘅方法

我做DM會鍾意同大家Role play多啲啲
廣東話都可以有口音嘅 例如畜生走狗凍撚死
究竟啲法術嘅中譯係點嚟㗎呢 啲名又好統一嗰下奇怪

要同channel 依個最緊要
我諗同啲D&D衍生遊戲有關?
一黎
二黎魔法風雲會好似有官中?
某d技有重覆
我就AD&D(2E)開始玩起,2E時代冇中文版嘅,當時就好似有台灣人自家翻譯,不過當時玩嘅圍內同我認識嘅都係直接用英文版去玩。

3E後期及3.5E開始有台灣代理,好似係第三波出過授權中譯版。不過由於用開英文terms嘅唔習慣中文terms

例子:米缸,隻Goblin經過你身邊,AOO / 米缸,哥布林經過你身邊,機會攻擊。

玩開嘅一班唔會特登去轉,新加入又用中文版就未必夾到,所以當時就算香港有中文版買到,但都唔算多人用。

4E開始多咗新玩家,用中文版嘅人多咗,然後玩開英文版嘅慢慢退出市場(工作家庭原因等),而家比例上應該係中文版佔多數?
就係諗緊啲遊戲嘅譯名點解隻隻都咁統一 因為唔可能全部都係同一條友譯嘛 正常一定會有唔同譯法至係 除非舊時有個官方中文版
哥布林呢啲音譯應該分別唔大
原來真係出過中文版 難怪啲譯名咁統一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞