[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike
所以我有興趣
投入 有演戲底
又有想像力 一直好想試
新手想入坑
頂你啊上次ST 問你又冇咗件事
唔好意思
認錯人

留名等成團
Discord將會有定期新手教學/One-Shot Campaign
不過話時話dnd書係咪無官方中文版
係未有嘅
上台灣個網都算齊晒初階野
13/7 22:00 角色創立教學
14/7 22:00 角色創立教學
20/7 21:00 [新手向Level 1]One-Shot Campaign
平台: Discord + Live Streaming

有興趣可到Discord報名
睇開critical role 其實習慣左睇原版
不過5etools中文版係幾齊嘅
我做dm搵魔法物品果時都會用佢
會唔會覺得大部分魔法物品都太強力
我都係演戲苦手
會唔會文字團比較容易扮演到?
如果你睇dm guide入面嘅係幾勁
但如果你做DM 又唔想前期淨係賣藥水
可以睇下Xanathar's Guide to Everything 或者Matt Mercer本Explorer guide to Wildemount
XGtE入面有大量半troll半有用嘅野 (例如1日1次 攻擊骰當你擲到10)
EgtW就可以搵到好多C2入面npc賣過嘅道具
唔會太過份

另外moon tocuh系列武器,如果你player少部份無夜視,可以考慮賣俾佢地
好似直頭冇話過會出中文版 係唔知家陣仲係咪淨係得英文版三聖書
買左本龍蛋物語玩
我未買過official campaign book嚟玩,有冇得分享下
佢只係行自己規既類dnd game
Solasta真係太短 最高Lv10 又冇兼職系統
至於WoTR 雖然可以去到Lv20同有兼職
故事改編得幾好 又夠長夠多章節好襟玩
但後期啲怪CR痴晒線 AC50+嘅怪周街走
PF 1版職業又唔平衡 搞到大家都係打中就死
根本係賭運氣睇吓隻怪定係我擲中D20先
而且WoTR中後期有KM祖傳嘅Loading+Lag
讀檔起碼要Load 3~5分鐘 講緊已經係PCIE SSD
不過人物核突方面 就呢兩隻都一樣咁撚樣衰
想玩
但無朋友識玩
四象宗冇人權等2024 DnD 5.5e 加強啦
似dm變通問題喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞