[TRPG] 龍與地下城 Dungeons and Dragons - 香港有冇人堅持玩?

335 回覆
31 Like 5 Dislike
我自己就主要大錯唔好犯
細嘅房規,或者下次跟足就得
Kanye the Giant
一開始去左叫雞先 仲有 SUV 同 CD player
https://www.youtube.com/watch?v=EBqCSseQXsI
都唔係嘅
DM都要跟規舉
唔係打完晒同你講聲sorry依家隻boss鎖血第二階段滿血再水鳥亂舞
你都玩得唔過癮
當然啦,如果個Boss唔小心Set弱咗,比啲玩家輕鬆解決,都要搵啲方法令個戰鬥平衡啲,多返少少難度先會好玩啲嘅
今日13/7角色創立教學完滿結束
多謝咁多位巴打參與
如果真係跑團 去到最尾有個費恩背叛全隊應該好撚正
如果有心嘅其實真係做得到
完全唔識玩但有興趣照discord 報住名ok ma?
當然可以
就係For新玩家
我覺得rules方面嘅嘢⋯⋯當下要做決定的話,DM話ok就ok啦,團內討論只會浪費大量時間

賽後檢討之後大家再agree過囉,咁先玩得開心㗎嘛
有咩最好都事前傾掂數會好啲嘅
其實係咪個po係咪有人組緊團?
咁啱見到入去睇下先
暫時係one shot新手團
暫時樓主組嘅都係新手入門團比有興趣但未玩過嘅人試下。可以入discord group睇下
今日14/7角色創立教學完滿結束
多謝咁多位巴打參與
期待下星期嘅One-Shot Campaign
迫不及待好想玩玩了
我自己用5e個網站學
師兄係玩咗一段時間
睇左一段時間
小試左幾場only
本身鍾意
見有中文化先自己睇下
已經係資深大前輩
唔好咁誇都未熟過
師兄你好
琴晚入左黎聽左點build 個角色
如果我有啲朋友都想一齊玩 係咪上網build 左個角色print 番落張紙度再搵dm hold game?

如果無人玩過 要扮dm 係咪會好難 ?
最緊要係玩啲角色死左真係會冇左既game
咁你投入感會大增
最難係個dm要創作成個世界觀出嚟
又要面對玩家隨時做啲預計唔到嘅事即時用遊戲機制回應返佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞